Sarajevo powered and cleaned by coffee

Faris Demirović ekološkim projektom predstavlja BiH na 'Genius Olympiad'

Kako je Sarajevo jedan od vodećih potrošača kave na svijetu, a u isto vrijeme ima problem sa zagađenjem zraka, smatrao sam da bi ovaj projekt mogao biti od velikog značaja
Lifestyle / Flash | 09. 04. 2019. u 12:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: Klix.ba / Faris Demirović

"Sarajevo powered and cleaned by coffee" naziv je projekta kojim će učenik drugog razreda Richmond Park International srednje škole u Sarajevu Faris Demirović predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama "Genius Olympiad".

Ovaj projekt već je osvojio zlatnu medalju na X. Bosepo olimpijadi u kategoriji Energije, a odnosi se na zaštitu okoliša u vidu korištenja biodizela i biopeleta, proizvedenih iz taloga kafe. Kroz eksperimente koje je izvodio, uspio je u ovoj proceduri dobiti veći procent ekološki prihvatljivih energenata, u odnosu na dosadašnja istraživanja.

''Kako je Sarajevo jedan od vodećih potrošača kave na svijetu, a u isto vrijeme ima problem sa zagađenjem zraka, smatrao sam da bi ovaj projekt mogao biti od velikog značaja'', kazao je Demirović tijekom današnjeg susreta s ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damirom Filipovićem.

Odlazak Demirovića na olimpijadu financijski će podržati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a ministar Filipović ocijenio je da u vrijeme kada je svijest o ekologiji jako niska, jedan ovakav projekt je svijetla točka i budi nadu u dolazak novih ekološki osviještenih mladih ljudi.

Osim Farisa Demirovića, još sedam učenika iz Bosne i Hercegovine sudjelovat će ove godine na "Genius Olympiad", gdje će predstaviti svojim projektima iz različitih oblasti, priopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close