VIDEO

EXPO Dubai: Fotografijom i videom po najvećem sajmu na svijetu

Novinar portala Bljesak.info posjetio je, sa kolegama drugih šest redakcija iz BiH, najstariji sajam na svijetu koji se održava od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. godine u Dubaiju.
Lifestyle / Flash | 22. 12. 2021. u 09:45 Bljesak.info
Bljesak.info na sajmu Expo 2021 Dubai

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samim nastupom na EXPO sajmu u Dubaiju, Bosna i Hercegovina je pokazala svijetu da postoji. To je ukratko osnovna poruka nastupa naše države na ovome najstarijem svjetskom sajmu gospodarstva, tehnologije i dostignuća svih grana ljudskoga djelovanja.

Foto: Bljesak.info / Dubai, glavni grad emirata Dubaija
Foto: Bljesak.info / Bosna i Hercegovina

Zašto je taj državnički posao morao na sebe da preuzme Kanton Sarajevo, a ne neko državno ministarstvo na razini Bosne i Hercegovine, tema je nekih drugih analiza, rasprava i dnevno političkih prepucavanja …

Organizatori putovanja BiH izaslanstva u Dubai na Expo sajam, pozvali su i jednoga predstavnika portala Bljesak.info da putuje na obilježavanje Nacionalnog dana BiH na sajmu. U Dubaiju smo proveli četiri dana i osim obilaska grada, najviše smo vremena proveli na sajmu gdje smo posjetili pedesetak paviljona i izložbenih prostora drugih država.

Foto: Bljesak.info / More ugodno za kupanje
Foto: Bljesak.info / Bosna i Hercegovina

Da bi se obišlo svih 192 države i desetak organizacija koji imaju svoje prostore na EXPO-u potrebno je puno više vremena i snage.

Središnji dio našega putovanja bilo je obilježavanje Nacionalnog dana BiH u subotu 18. prosinca.

Sve države sudionice imaju svoj dan na koji dođu gospodarska i politička izaslanstva iz tih zemalja, predvođena najvećim državnicima. Sukladno državničkoj funkciji gosta, domaćini organiziraju da se susretne sa istim državničkim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prilikom otvaranja paviljona Srbije 1. listopada i dolaska predsjednika Vučića, sa njim se susreo princ Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prestolonasljednik Abu Dhabija i vladar UAE.

U izaslanstvu BiH najveću državničku funkciju je imao Denis Zvizdić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojemu je domaćin bio prvi zamjenik predsjedavajućeg Arapskog nacionalnog vijeća Hamad Ahmad Al Rahumi.

Više o svemu ovome mogli ste čitati proteklih dana na našem portalu. Ono o čemu niste imali prilike vidjeti su paviljoni drugih država, njihov sadržaj i prezentacija. Na sajmu smo posjetili paviljone od države poput Afganistana, Sudana, Jemena, Kosova, preko Hrvatske, Srbije, Maroka, Meksika, pa do USA, domaćina UAE i nekih tematskih paviljona koji na nas najviše impresionirali.

Foto: Bljesak.info / Maroko ima paviljon na sedam katova
Foto: Bljesak.info / Kosovo
Foto: Bljesak.info / USA
Foto: Bljesak.info / Kanada
Foto: Bljesak.info / Surinam
Foto: Bljesak.info / Srbija
Foto: Bljesak.info / Rusija
Foto: Bljesak.info / Peru
Foto: Bljesak.info / Mauretanija
Foto: Bljesak.info / Afganistan
Foto: Bljesak.info / Italija
Foto: Bljesak.info / Hrvatska
Foto: Bljesak.info / Haiti
Foto: Bljesak.info / Grčka
Foto: Bljesak.info / Bocvana
Kopirati
Drag cursor here to close