Zdravlje na tanjuru

Evo zašto trebate uvrstiti sireve u svakodnevnu prehranu

Lifestyle / Flash | 09. 07. 2017. u 20:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O njemu su pjevane pjesme, bio je muza za brojna književna djela, nije mu promakla ni uloga u preko nekoliko filmova – igranih i animiranih. Da, sigurno ste mislili da ćemo spomenuti osobu s imenom i prezimenom, međutim ovoga puta glavni akter naše priče je mirisni, slasni, nemasni ili masni, briljantni, kraljevski… ma na sve načine - sir! Osim što je smatran kraljevskom namirnicom koja je blagodat za sve osjetilne pupoljke, sir je bio motiv i inspiracija i za nastajanje brojnih zanimanja vezanih uz kušanje, ocjenjivanje i degustaciju sira, piše T-portal.

O siru bismo mogli danima pričati. I hoćemo, ali ćemo krenuti od onoga što je svakome čovjeku najbitnije – od njegova zdravstvenog aspekta koji ovu namirnicu svrstava u sam vrh elitnog društva za zaštitu zdravlja. Ovo je naših pet najvažnijih razloga zašto (već sad!) trebate prošetati do hladnjaka, zgrabiti komad sira te mu se „posvetiti“ u potpunosti:

1. Pomaže u regulaciji tjelesne težine – Ako pazite na tjelesnu težinu, što je u ovim ljetnim danima posebno aktualno, onda je sir namirnica koje se ne morate odreći. Naravno, ne smijete pretjerivati niti u svakom siru, ali ako se odlučite za posni sir, svježi kravlji sir ili mozzarellu, za vas straha nema. Možete ih jesti u salatama, samostalno, uz jaja ili povrće, samo ih preliti maslinovim uljem i dodati još pokoje zrno chia sjemenki. Dobit ćete večeru iz snova, a vaše tijelo bit će zadovoljno i zahvalno.

2. Nježan je za osjetljivi trbuh – Ako niste znali, ljudi osjetljivi na laktozu mogu uživati u kozjim i ovčjim sirevima. Ne bi im pretjerano naškodila ni feta, no naravno samo ako vole slano. Predlažemo da kombinirate sve tri vrste i dodate im čašu vina…

3. Spašava vas od kolesterola, štiti srce i krvotok – njihovo ime je parmezan i mozzarella, zaštitnici su srca i krvožilnog sustava! I jedan i drugi mogu se jesti s tjesteninom (preporučujemo integralnu i bezglutensku), a najbolje će se sljubiti s pestom od špinata ili bosiljka. O.K. ako tome dodate i pinjole pa malo različitih sjemenki… shvatili ste – sir se voli sa svim namirnicama, a vi ga volite jer vam štiti srce. Ljubav je osigurana na svim stranama!

4. Štiti zube – Da, da, dobro ste pročitali. Zbog velike količine kalcija, a malo laktoze, sir je dobročinitelj za vaše zube jer tjera karijes daleko od njih.

5. Tjera karcinom i druge bolesti – zahvaljujući velikim količinama B vitamina koje sadrži u sebi, sir je preventiva protiv mnoštva bolesti. Poznato je i da B vitamin poboljšava raspoloženje, stoga jedite sir za više smijeha i veselja.

Sigurni smo da nakon svih ovih argumenata ne trebate još jedan, ali ćemo svejedno napomenuti da su sirevi kompletna večera u ljetnim večerima, te da se uz malo vina i pogled u zvijezde mogu pretvoriti u savršenog saveznika za romantični izlazak i uspješan „prvi spoj“. Na vama je da izabere hoćete li da prvi susret s osobom koja vam se sviđa bude više slan i manje mastan ili obrnuto. Vi izaberite vrstu, a sir, kao pravi afrodizijak, učinit će sve ostalo.

Kopirati
Drag cursor here to close