Jednostavno

Evo kako najbolje ovlažiti zrak u domu tijekom zimskih mjeseci

Zimi provodimo većinu vremena u zatvorenim prostorijama u kojima je zrak suh, te lako može uzrokovati iritaciju dišnih puteva.
Lifestyle / Flash | 29. 01. 2024. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To dovodi do kašljanja, suhe kože te ostalih neugodnosti koje želimo izbjeći. Na svu sreću, postoje jednostavni načini kako ovlažiti zrak u domu tijekom zimskih mjeseci te uživati bez ikakvih problema. 

1. Redovno provjetravanje doma 

Znamo da je zimski zrak oštar i hladan, redovno provjetravanje je bitno zbog održavanja svježeg zraka. Pobrinite se da otvorite prozore svog doma svako jutro kako bi osigurali svjež i vlažan zrak.

Osim što je ova navika zdrava, zrak s vana je svjež i ugodan te će vam pomoći da se riješite neugodnih mirisa koji su se skupljali tijekom noći. 

2. Korištenje biljaka kao prirodnih ovlaživača

Osim što lijepo izgledaju, biljke mogu prirodno povećati vlažnost u vašem domu. Neke od najboljih koji doprinose zdravom ugođaju su fikus, paprat te aloe vera.

Najbolje ih je staviti u prostorije u kojima provodite najviše vremena jer će vam to osigurati vlažan zrak. Ako već niste, poslužite se ovim trikom i uživajte u topline svog doma bez iritantnog kašljanja i kihanja. 

3. Ovlaživači zraka 

Ovlaživači zraka su odlični uređaju koji brzo i učinkovito povećavaju vlažnost. Postoje razni modeli te možete birati između onih koji nude opciju aromaterapije i klasičnih.

Ako želite da vam dom miriše vašim omiljenim prirodnim mirisom, savjetujemo da si kupite ovlaživač u koji možete sipati eterična ulja. Osim što će vaš dom imati optimalnu vlažnost zraka, uvijek će mirisat ugodno. 

4. Stalci za sušenje rublja 

Ne, ovdje ne govorimo o velikim stalcima za sušenje rublja, nego o onim malim koji imaju tek 5 žica. Zauzimaju malo mjesta te ih možete staviti bilo gdje u domu.

Na njih je dovoljno staviti par čistih kuhinjskih krpa te ih ostaviti da se tako suše. Osim što ćete uvijek pri ruci imati čiste krpe, ova navika će vam pomoći da je zrak u vašem domu uvijek vlažan. 

5. Posude s vodom na radijatorima 

Stari, dobri trik s postavljanjem posuda s vodom na radijatore uvijek pali. Sve što trebate je postaviti male posude s vodom na svaki radijator u vašem domu.

Tako ćete na jednostavan način povećati vlažnost zraka te se nećete morati brinuti oko iritacija koje suhi zrak može izazvati. 

6. Budite pažljivi s grijanjem 

Svi znamo kako zima može pokazati zube, no bez obzira na to, trebate biti pažljivi s grijanjem. Pobrinite se da je temperatura u unutrašnjosti doma uvijek optimalna i ravnomjerno raspoređena. Nemojte pojačavati grijanje više nego što je zdravo jer ćete si tako samo stvoriti probleme.

Ako koristite centralno grijanje, koristite se trikom s posudama s vodom a ako se grijete na klima uređaje, postavite vlažne krpe u prostoriju s uređajem. 

7. Kupka može dodatno ovlažiti prostoriju 

Ima li išta bolje od tople kupke nakon napornog dana? Osim što će vas opustiti, para iz kupaonice će pozitivno utjecati na vlažnost zraka na okolne prostorije.

Dovoljno je samo nakon što završite s kupkom ostaviti otvorena vrata te pustiti vlažan zrak da de raširi svim ostalim prostorijama. Spajanje ugodnog s korisnim nikad nije bilo lakše. 

Za kraj 

Ovlaživanje zraka u domu tijekom zimskim mjeseci ne samo da poboljšava udobnost, već i podržava zdravlje dišnih puteva. Ako vam je suhi zrak pravio probleme, nadamo se da će vam neki od naših savjeta pomoći i da više nećete osjećati nelagodu.

Osim što će vaš dom će biti ugodna oaza u hladnim danima, vaše će vam tijelo biti zahvalno. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close