Zaštita životinja

Europski parkovi vraćaju nosoroge u njihovu domovinu

Tri ženke i dva muška nosoroga, starosti između dvije i devet godine dopremljeni su iz Flamingo Landa u Yorkshireu, iz češkoga safari parka Dvur Kralove i danskog Ree Park Safarija.a
Lifestyle / Flash | 26. 06. 2019. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet crnih nosoroga koji su došli na svijet u europskim zoološkim vrtovima pušteno je na slobodu u ruandskom Nacionalnom parku Akageri, a tomu je prethodio dosad najveći transport nosoroga iz Europe u Afriku, piše BBC.

"Ove su životinje prevezene iz Afrike u europske zoološke vrtove prije nekoliko desetljeća. Sada će u Ruandi imati pravi život. To je predivno", kazao je ponosno direktor zoološkog vrta u Chesteru, Mark Pilgrim, dodajući kako nije vjerovao da će se realizirati.

Tri ženke i dva muška nosoroga, starosti između dvije i devet godine dopremljeni su iz Flamingo Landa u Yorkshireu, iz češkoga safari parka Dvur Kralove i danskog Ree Park Safarija.

Na put od 6000 kilometara, nosorozi su krenuli iz Češke. U park u ovoj državi dopremljeni su svi nosorozi kako bi se što bolje pripremili za život u divljini. Svaka je životinja iz velikog transportera puštena u privremene ograđene boksove od 1000 kvadratnih metara. Nosorozi su ondje boravili dok stručnjaci i veterinari nisu procijenili da su spremni za život u divljini, piše Hina.

Njihovo putovanje zrakoplovom iz Praga do ruandske prijestolnice Kigalija trajalo je 30 sati, a projekt o preseljenju životinja u Afriku započeo je prije puno godina.

Europska udruga zooloških vrtova i akvarija organizira "veliku igru udvaranja", pojasnio je Pilgrim. "Svi članovi koji su se prijavili za brigu o životinjama, nastojali su da se mužjaci i ženke usklade zbog produljenja vrste", rekao je Pilgrim. "Imamo 25 zooloških vrtova i parkova, u kojima žive crni nosorozi, a posljednjih 12 godina selimo ih u divljinu kako bi se ondje razmnožavali".

Kaže i da je ovaj projekt bio u tolikoj mjeri uspješan da se populacija ove životinjske vrste povećala te da sada imaju 94 nosoroga od 1000 koliko ih živi po zoološkim vrtovima.

"Životinje koje puštamo u divljinu potomci su nosoroga koji su prije više od 40 godina odvedeni iz Afrike i preseljeni u europske zoološke vrtove", kazao je Jan Stejskal, voditelj međunarodnog programa u češkom parku. Dodao je kako je ovo bila savršena prigoda da se životinje vrate kući.

Najveća briga tijekom planiranja ovog putovanja bila je pronaći odgovarajuće mjesto na kojemu će životinje biti sigurne, jer još uvijek postoji opasnost od krivolova, a potražnja za rogovima nosoroga i dalje je vrlo velika.

Ranije se vjerovalo da prah od nosorogova roga ima ljekovita svojstva, premda zapravo nema. No danas se životinje ubijaju kako bi se od njihovih rogova pravio nakit ili izrađivali drugi predmeti.

Takva situacija natjerala je stručnjake da pronađu nacionalni park s naoružanim čuvarima, a pokazalo se da Akagera odgovara kriterijima.

Selidba nosoroga u Ruandu veliki je korak za povijest te zemlje.

Nosorozi su u toj zemlji zbog krivolova već dvaput bili istrijebljeni, jedanput četrdesetih godina prošlog stoljeća, a potom i pedesetih, kada su ih lovili da bi od njihovih rogova izrađivali noževe. S tom se praksom ponovno počelo 2010.

Crni nosorozi u Akageru su vraćeni 2017. godine. No selidbu je obilježila tragedija jer je nosorog ubio čuvara Krisztiana Gyongyija koji je nadzirao životinje u parku.

Pažljivo planirano putovanje s pet posebno odabranih nosoroga koji su odrasli u zoološkim vrtovima, vraća nadu i otvara novo poglavlje kada je posrijedi ekoturizam Ruande.

Clare Akamanzi, ravnateljica Odbora za razvoj Ruande, kazala je da "krivolov danas gotovo i ne postoji u četiri ruandska nacionalna parka". "Uvjereni smo da će nosorozi napredovati u svojem prirodnom staništu u Akageri."

Pilgrim je kazao kako iskreno vjeruje da u Africi nema sigurnijeg mjesta od ovoga nacionalnog parka.

Kopirati
Drag cursor here to close