"Crna ovca"

Džemper princeze Diane prodan na aukciji za više od milijun dolara

Džemper, koji prikazuje crnu ovcu u nizu bijelih, u ožujku je na jednom tavanu otkrila dizajnerica Joanna Osborne
Lifestyle / Flash | 15. 09. 2023. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveno-bijeli džemper princeze Diane poznat pod nazivom "crna ovca", koji je desetljećima bio izgubljen, prodan je na aukciji za 1,1 milijuna dolara, što je višestruko više od pretprodajne procjene, javlja Anadolu.

Džemper, koji prikazuje crnu ovcu u nizu bijelih, u ožujku je na jednom tavanu otkrila dizajnerica Joanna Osborne.

Aukcijska kuća ga je procijenila na između 50.000 i 80.000 dolara prije dvotjednog nadmetanja koje je završeno u četvrtak. 

Balska haljina za  604.800 dolara

Prethodni rekord za neki predmet princeze Diane bio je 604.800 dolara za balsku haljinu koju je dizajnirao Victor Edelstein koju je Sotheby's prodao u januaru.

Džemper je nosila 19-godišnja Diana Spencer 1981. na polo utakmici princa Charlesa, ubrzo nakon vjeridbe.

Prošla su skoro tri desetljeća od smrti princeze Diane. Kraljevski kolekcionari su se godinama borili da posjeduju jedan od princezinih predmeta kada se pojave na aukciji.

Foto: Getty Images / Džemper princeze Diane prodan na aukciji za više od milijun dolara

Velška princeza Diana poginula je u kolovozu 1997. godine u prometnoj nesreći u Parizu.

S njom je stradao i njen tadašnji partner, egipatski biznismen Dodi Fayed. Te noći, 31. kolovozu 1997. godine, par je napustio pariski hotel Ritz oko ponoći, a vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparazzima, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u stub tunela.

Sahrana princeze

Sahranu princeze pratilo je 2,5 milijarde ljudi širom svijeta. Od zaruka s princom Charlesom, humanitarnog rada i neobične harizme, princeza Diana plijenila je pažnju svjetske javnosti, a smatraju je jednom od najpopularnijih i najfotografiranija žena svijeta.

U kolovozu 1997. godine Diana je posjetila BiH gdje se srela sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra. Ova posjeta BiH bila je posljednja humanitarna posjeta omiljene princeze, jer je dvadesetak dana kasnije poginula u prometnoj nesreći u Parizu.

 
Kopirati
Drag cursor here to close