Vila od 2,6 milijuna eura

Džeko se ne može uknjižiti kao vlasnik vile koju je kupio u Dubrovniku

Lifestyle / Flash | 26. 07. 2015. u 12:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je u medijima odjeknula vijest da je slavni nogometaš Manchester Cityja i reprezentativac BiH Edin Džeko (29) na dubrovačkom Babinu Kuku kupio luksuznu vilu s bazenom, lokalno stanovništvo razveselilo se zbog “dodatne” turističke ponude.

No, malo tko zna, osim osoba involviranih u tu kupoprodaju, da je nogometaš Džeko iskeširao za vilu 2,6 milijuna eura, ali da se i dalje, zbog niza čudnih razloga, na tu nekretninu nikako ne uspijeva uknjižiti, piše Jutarnji list.

Kupoprodajni ugovor za kuću od 193 četvorna metra sa 181 kvadratom dvorišta Džeko je potpisao ovog travnja s dubrovačkim arhitektom Stipom Pašalićem i njegovom suprugom Lidijom, koji tu nekretninu, na kojoj je bilo oko 1,3 milijuna eura ukupnog uknjiženog tereta, pokušavaju prodati od lani.

Ugovor o kupoprodaji predan je na uknjižbu prije nekoliko dana, 21. srpnja, no osim te zabilješke i dalje stoji jedna stara bilješka, a u međuvremenu je osvanula i jedna nova. Od 2011. pravo zaloga na toj nekretnini, “teškog” 721.474 eura, ima i Dubrovčanin Ivo Jaković od kojega su supružnici Pašalić svojedobno uzeli kratkoročni zajam.

Osim Jakovića, 25/1000 dio Džekine kuće od 6. srpnja potražuje i splitski agent za nekretnine Ante Akrap koji je, kako kaže, posredovao u prodaji pa se po tom navodu može izračunati da Akrap u ulozi posrednika treba uprihoditi nešto više od 63 tisuća eura.

Racionalan pristup

A povrh svega toga, na nekretnini je i dalje kao vlasnica 1/1 upisana Lidija Pašalić s datumom 24. srpnja.

''O samim detaljima kupoprodaje ne mogu ništa govoriti. Zbog svega toga što ga je trenutačno snašlo Edin Džeko nije ogorčen. Ono što je kupio, bit će njegovo i tu priča završava. Moj klijent ima racionalan pristup svemu i ne upušta se u bilo kakve neprovjerene stvari. To je sve što vam mogu reći'', rekao je kratko odvjetnik Zoran Antunović, pravni zastupnik nogometaša Edina Džeke.

Unatoč nevoljama oko uknjižbe prema kojoj Džeko nikako da postane vlasnik luksuznog imanja u Dubrovniku, ako je suditi prema objavljenim fotografijama Džekine djevojke, manekenke Amre Silajdžić, na društvenim mrežama, mladi ljubavni par od kraja lipnja ipak uživa u svojoj novoj nekretnini na krajnjem jugu Hrvatske odakle puca pogled na famozne Grebene i na uvalu Sumartin.

Od trenutka kad je Džeko izrazio želju da bi nešto kupio u Dubrovniku, mnogi su počeli trljati ruke i tražiti što posebniju vilu na što posebnijoj lokaciji. Pred Džekom je bio veliki odabir.

Slijevali su mu se deseci ponuda. Kuća Pašalićevih, koja je imala na tisuće pregleda, navodno mu nije isprva zapela za oko pa ju je, čuvši cijenu od oko 2,8 milijuna eura, u startu odbio. U međuvremenu je za tu ponudu čuo njegov otac Midhat koji je u vrhunski dizajniranoj vili vidio potencijal pa se nogometaš predomislio, piše Jutarnji list.

Budući da je državljanin BiH, Džeko je pribavio svu potrebnu dokumentaciju koju mu nalaže članak 356. Zakona o vlasništvu i drugim stvarima. Između Hrvatske i BiH postoji uzajamnost u stjecanju prava vlasništva nekretnina pa je Džeko imao dvije opcije: dokazati da u Hrvatskoj ima odobren stalni boravak ili pokazati dokaz da u RH obavlja dopuštenu djelatnost.

Nogometaš se odlučio za potonje jer je prije dvije godine osnovao trgovačko društvo DŽ.E.I. sa sjedištem u Splitu u kojemu obnaša funkciju člana društva, a njegov otac Midhat je direktor. Međutim, posluju s gubitkom od nepunih 5000 kuna i zaposlenih nemaju, ali to za kupnju nekretnine nije prepreka.

Prepirke i tučnjave

Kako doznaje Jutarnji list, splitski mešetar nekretninama Ante Akrap s obitelji Pašalić nije sklopio nikakav ugovor o posredovanju u prodaji vile, no svejedno potražuje svoju proviziju koju očekuje od Pašalićevih, a protiv kojih je, zbog nepriznavanja njegova angažmana, podnio tužbu Općinskom sudu u Dubrovniku.

''Osjećam se prevareno kao mali seljačić! Vjerovao sam gospođi Lidiji s kojom sam bio u kontaktu od lani kad je poželjela prodati kuću. Sažalio sam se na njezinu srcedrapateljsku priču o mužu zlostavljaču.

Oglašavao sam i pronašao kupca. Na kraju su me oboje izigrali i nazvali prevarantom jer sada kažu da je Džeko sam načuo da prodaju kuću. Sudskim putem dokazat ću tko govori istinu. Vjerujem u pravnu državu. Ovo nije prvi put da sam nasamaren. U poslu s nekretninama uvijek su peripetije i vječito se sve završi prepirkama, tučnjavama i na kraju sa sudom.

O detaljima mog angažmana i bračnom paru Pašalić ne želim ništa govoriti jer je sudski postupak oko novčane tražbine u tijeku'', komentirao je agent za nekretnine Ante Akrap koji je dao naslutiti da iako s Pašalićima nema ugovor, “posjeduje dokaze da je vjerovao njihovim obećanjima, točnije obećanjima Lidije Pašalić”.

Za Lidijina muža, arhitekta Stipu Pašalića, sporna vila je stvar prošlosti.

''Sve što sam rekao, rekao sam. Ta je kuća gotova stvar. Stara stvar i stara vijest. Gradio sam je za sebe i svoju obitelj, a kad me kontaktirao Džeko, dogovorili smo se u pet minuta. Prodana je i nemam više što reći. Doviđenja!'', jedino je što je rekao Pašalić.

Na upit kako je slučaj riješen kad je njegova supruga i dalje vlasnica kuće te se novi kupac još uvijek nije uspio uknjižiti - i neće dok se ne riješi zabilježba spora kojom se Akrap upisao u teretni list kuće, a takvi sporovi znaju trajati i po pet godina - Pašalić je poklopio slušalicu.

U vrijeme pisanja ovoga teksta Pašalić je kontaktirao Dubrovčanina Ivu Jakovića od kojega su posudili novac, a temeljem kojega je Jaković dobio pravo zaloga na vili.

''Iako je zajam bio kratkoročan, tek je sad riješen. Nazvao me Pašalić i rekao da odem potpisati brisovnicu. Džekin odvjetnik je pripremio sve papire koje sam potpisao. Sve smo priložili i čeka se brisanje. Ja sam namiren. Pašalićima sam izašao u susret kad im je trebao novac.

Nekretninu nije lako prodati. I nekad su vrijedile puno više. A za koliko su je prodali, ne znam jer to meni nije bitno. Najbitnije je da je slučaj završen'', objasnio je Ivo Jaković čuvši da je Lidija Pašalić s datumom 24. srpnja i dalje vlasnica vile te da se na nju zabilježila još jedna osoba.

Dijamant opušteno šeće

A Džeko i dalje obožava Dubrovnik. Godinama je tamo stalni gost i ondje ima puno prijatelja na čelu s bivšim kapetanom reprezentacije Emirom Spahićem. Vikendom se zna iz Londona “zaletjeti” privatnim avionom u Dubrovnik samo da udahne malo te čarobne atmosfere, piše Jutarnji list.

Prihvatio je navike Dubrovčana te obožava vožnju motorom, guštanje u kavama na Vojnoviću i morske specijalitete u brojnim uličicama. Golgeter Cityja s godišnjom plaćom od 9,8 milijuna eura, dobio je nadimak Dijamant a s njime se turisti rado slikaju kad ga uoče kako opušteno šeće dubrovačkim ulicama.

Kopirati
Drag cursor here to close