Pravila

Tko se ne cijepi neće u kino, restoran i avion?

U njemačkim medijima i u redovima njemačkih političara trenutno je glasna kritika politike suzbijanja pandemije.
Lifestyle / Flash | 04. 01. 2021. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li necijepljenim ljudima biti zabranjen ulaz u kino ili restorane? Njemačka debatira o mogućim privilegijama i zabranama. To otvara niz pitanja.

U njemačkim medijima i u redovima njemačkih političara trenutno je glasna kritika politike suzbijanja pandemije.

"Njemačka je prošlog proljeća bila neka vrsta prvaka u borbi protiv pandemije", kaže političar Zelenih i član zdravstvenog odbora Bundestaga Janosch Dahmen za DW i dodaje da je prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovnog cijepljenja. U nekim mjestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza cjepiva nego što je obećano. Nije jasno ni kada će svi koji to žele biti cijepljeni.

Uporedno s tim vodi se debata, koja, ako to formuliramo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su cjepivom imunizirani? Da li će oni živjeti normalnije od onih koji još nisu cijepljeni?

Hoće li se društvo podijeliti na dvije klase?

Stalna komisija za cjepivo pri njemačkom Ministarstvu zdravlja daje preporuke za cijepljenje u cijeloj Njemačkoj, koje spadaju u standard. Predsjednik Komisije Thomas Mertens kaže za DW da bi o privilegijama cjepljenih osoba trebalo povesti javnu debatu i dodaje da osobno vjeruje kako bi 'privilegijie' bile zamislive u privatnim sferama ako je vakcina na raspolaganju svima – na primjer u restoranima, kinima, na koncertima i u djelatnosti avionskih kompanija.

On dodaje: "Privilegije ne bi trebalo da postoje za stvari koje se tiču osnovnog opskrbljivanja, dakle, u bolnicama, vijećnicama i javnom prijevozu".

Dijelovi njemačke Vlade i neki poslanici Bundestaga misle drukčije. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za cijepljene osobe. Neki poslanici se čak zalažu za zakonsku zabranu. Johannes Fechner, socijaldemokratski pravni ekspert u Bundestagu rekao je za dnevni list "Welt":"Zastupnički klub njemačkih socijaldemokrata preispituje zakonske mjere kojima bi se isključilo da privatna ekonomija nejednako tretira cjepljenje i necjepljene osobe”. On priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje jer smatra da ne bi trebalo previše toga regulirati.

"Pretjerano žustra debata"

Još u prvom pandemijskom valu je u Ministarstvu zdravlja bilo riječi otakozvanom imunitetnoj iskaznici. U javnosti to nije dobro primljeno.

Ministar zdravstva Jens Spahn je odlučio da sazove Etičko vijeće za koje je bilo predviđeno da okupi 24 vrhunska naučnika. Rezultat je objavljen u rujnu i nije bio jednoznačan. Polovica članova vijeća smatra da je, kada bude jasno koliko dugo je neko imun, zamisliva iskaznica o imunosti "u određenim slučajevima koji se moraju regulirati zakonom".

Druga polovica je odbila mogućnost iskaznice kojom bi se dokazivala imunost na kovid i to ne samo "zbog naučne neizvjesnosti, već i zbog etičkih i praktičnih razloga”. Naveli su primjer da bi se ljudima mogao onemogućiti pristup obrazovnim ustanovama.

Predsjednica Etičkog vijeća Alena Buyx je za DW rekla da smatra kako privilegije za cjepljene osobe trenutno ne bi bile svrsishodne, nazivajući cijelu debatu " odveć žustrom”. Naposljetku, kaže ona, zemlja se suočava sa strogim mjerama zaključavanja usred snažnog pandemijskog vala, pa bi se trebalo usredotočiti na ono što povezuje.

Cjepljeni i zarazni?

Svejedno radi li se o iskaznici koja dokazuje imunitet ili da je netko cijepljen, smisao bi bio garancija da ta osoba nije zarazna.

"Najvažnije pitanje, da li se netko tko je cijepljen može zaraziti i u određenom slučaju postati prenositelj virusa, još uvijek nije riješeno", kaže Mertens.

Drugim riječima, netko bi mogao da se zarazi na skupu na kojem su svi prisutni cijepljeni. Ni njemačka Vlada nije znala da navede kada će više znati o ovome.

Dijelovi gospodarstva su postali nestrpljivi jer su imali velike gubitke za vrijeme pandemije. Bavarsko Udruženje hotelijera i gastronoma može da zamisli relaksaciju mjera za cijepljene osobe. Australijanaka avionska kompanija Qantas je najavila da će na određenim letovima primati samo cijepljene putnike. U drugim zemljama se manje oklijeva – u Velikoj Britaniji razmišljaju o tehmičkim rješenjima koja bi omogućila zabranu ulaska u restorane osobama koje odbijaju da se cijepe.

U Sjedinjenim Američkim Državama kompanije kao što je IBM već rade na stvaranju digitalne iskaznice o cijepljenju. Rusija je objavila da će takvu iskaznicu uvesti od siječnja. Gradonačelnik Moskve je najavio olakšice u svakodnevnici za cijepljene osobe.

Cijepljenjem se u Njemačkoj želi postići takozvani "imunitet krda". To bi značilo da bi se zemlja mogla vratiti normalnom životu. Ali pretpostavka je da se cijepi 60 do 70 posto stanovništva.

Ankete o spremnosti na cijepljenje govore da bi rezultat mogao biti tijesan.

"Postizanje takvog stanja moglo bi trajati mjesecima i zavisilo bi od poznatih faktora – od raspoloživih doza za cijepljenje, centara, i sudjelovanje stanovništva", kaže Mertens.

Kopirati
Drag cursor here to close