Kritično razdoblje

Đurić: Zemlja nam pruža temelje za život, a mi je iskorištavamo

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2014. u 09:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, udišemo njen zrak, njenu vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme, svojim načinima življenja i ponašanja bezobzirno trošimo njene prirodne resurse i opterećujemo okoliš", izjavila je za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, povodom 22. travnja – Dana planete Zemlje.

U izjavi ministrica Đurić je navela i da "krčimo šume kako bismo povećali prostor za različite oblike izgradnje, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu ispušnim plinovima, nepromišljeno koristimo otrove i kemikalije u razne svrhe".

Ministrica Đurić je upozorila da sve veće koncentracije stakleničkih plinova, polako, ali sigurno, povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih sistema razaraju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina naše planete biva sve jače izložena UV zračenju.

"Imajući na umu da, zajedno s cjelokupnim čovječanstvom, i mi u Bosni i Hercegovini, prolazimo kroz kritično razdoblje Zemljine povijesti, neophodno je da se, i ovog i svakog narednog 22. travnja, preispitamo jesmo li išta učinili, i što činimo za svoju vlastitu dobrobit? Jesmo li bili i jesmo li i dalje zaista djelotvorni i iskreni u svim našim aktivnostima, koje bi i nama, i našoj djeci, i unucima i praunucima osigurali zdravo i perspektivno življenje? Odgovor je DA, ali naravno, još mnogo posla je i pred nama", navela je ministrica Đuri, prenosi Radiosarajevo.ba

Podsjetila je da je doneseno niz zakona koji se tiču zaštite komponenti okoliša, ratificirano više konvencija iz domena zaštite okoliša, usvojena je Federalna strategija zaštite okoliša, u skladu sa Strateškim planom za zaštitu biodiverziteta za razdoblje 2011. - 2020. godina i tzv. Aichi ciljevima, a Bosna i Hercegovina radi izmjene i dopune svoje Nacionalne strategije za zaštitu biodiverziteta s akcionim planom i usklađuje aktualnu okolinsku legislativu s okolinskim Direktivama Europske unije itd.

Kao i svih dosadašnjih godina, i ove će, 2014. godine, na dan 22. travnja, fokus biti na jednom od niza okolinskih izazova prisutnih u vremenu u kojem živimo.
Kako svjetska populacija sve više migrira u gradove, a sumorna realnost klimatskih promjena postaje sve očitija, potreba da se stvore održive zajednice je važnija nego ikada.

"Dan planete Zemlje 2014. godine će tražiti da se upravo to i pokrene, kroz svoju globalnu temu Zeleni gradovi (Green Cities). Ukazat će se javnosti na činjenicu da, uz pametno investiranje u održivu tehnologiju, delekovidu politiku, te obrazovanu i aktivnu javnost, možemo transformirati naše gradove i uspostaviti održivu budućnost. Ništa nije moćnije od kolektivnog djelovanja milijarde ljudi", navela je ministrica Đurić..

Prema njenim riječima ovogodišnja tema Dana planete Zemlje Zeleni gradovi (Green Cities) potiče nas da, u skladu sa sloganom "mislimo globalno, a djelujmo lokalno", nastavimo započete i pokrenemo nove aktivnosti koje će voditi ka zaustavljanju bahatog trošenja prirode i Zemljinih resursa i stvaranju uvjeta za zdravo življenje i dugovječnost sadašnjim i budućim generacijama

"Uz čestitke u povodu Dana planete Zemlje, pridružujemo se završnoj poruci Povelje o Zemlji: 'Neka naše vrijeme bude zapamćeno po buđenju novog poštovanja za život, čvrstoj riješenosti za postizanjem održivosti, ubrzanju borbe za pravdu i mir, te radosnom slavljenju života!'", navodi se u izjavi federalne ministrice okoliša i turizma Branke Đurić u povodu 22. travnja, Dana planete Zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close