Umjesto

Država ignorira: Osim što su naučili znakovi jezik, kolege su Zejdu platili asistenta

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2016. u 07:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je početkom godine slika uspješne inkluzije u Osnovnoj školi "Osman Nakaš" u Sarajevu doslovno obišla svijet, učeniku Zejdu Ćoraliću resorno ministarstvo do danas nije platilo asistenta u nastavi!

Potvrdili su to Nezavisnim u ovoj školskoj ustanovi, kao obitelj dječaka.

Učiteljica Sanela Ljumanović, koja je svojevremeno čitav razred naučila znakovnom jeziku, kako bi Zejda uključila u nastavu, istaknula je za Nezavisne da je podrška drugara dirljiva, ali da je tužno i grubo što se ne poštuju zakonski propisi ni u ovom slučaju, te je izostala sustavna, odnosno podrška nadležnih.

"Zejd ima pravo na asistenta u nastavi, ali mu je ono uskraćeno. Odnosno, majka plaća asistenta pet sati tjedno, uz podršku općine Novi grad, koju smo dobili dva puta", objašnjava Ljumanović. S tim će sredstvima Zejd završiti ovo polugodište, a da bi školovanje nastavio i u rujnu, listopadu i studenom, pobrinuli su se njegovi prijatelji.

"Dobili smo 'Sarajevsku pahuljicu', odnosno 1.000 KM nagrade i djeca su u suglasnosti s roditeljima odlučila da se tim sredstvima plati asistent i za tri mjeseca narednog polugodišta", objašnjava učiteljica.

Ova škola je prva i jedina obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini koja je uvela u nastavu znakovni jezik komuniciranja, nakon što je Ljumanović u razredu dobila prvašića Zejda Ćoralića, koji je imao poteškoće sa sluhom. S obitelji i roditeljima prije toga je razgovarala, jer su se dvoumili hoće li ga upisati u redovnu ili specijalnu nastavu.

Zejd nije znao ni znakovni jezik, a ni učiteljica, ni ostali učenici, ipak zajedno su učili, pokrećući lavinu zdravijeg razmišljanja u BiH. Roditelji su inicirali i financijski sudjelovali u tome da čitav razred nauči znakovni jezik. Zejd je tada dobio asistenta u nastavi, za sedam sati tjedno, jer je jedan sat 25 KM, odnosno 15 KM u ovom slučaju.

"Zakon u upotrebi znakovnog jezika Kantona Sarajevo, član 27, stav 3 i Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju načelno garantiraju trajnu asistenciju u nastavi mom i svakom drugom djetetu koje ima prava na to. Pisala sam resornom ministarstvu nebrojeno puta i nikada nisam dobila odgovor. Kroz sve prolazimo uz podršku škole, drugara i općine Novi grad", naglašava za "Nezavisne" Mirzana, Zejdova majka. Po svemu sudeći, sustavna podrška ne nazire se ni u skorijoj budućnosti.

Usprkos upornosti, sa Elvirom Kazazovićem, ministrom za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo, novinari nisu mogli stupiti u kontakt.

Slika inkluzije iz ove ustanove početkom godine pokazala je kako je moguće spriječiti da jedno zdravstveno ograničenje postane problem, samo ako to sredina prepozna, odnosno ako se pojedinačni slučaj društveno osvijesti.

"Washington Post", "The Independent", "Repubblica", "New Zealand Herald", NYT, CNN... samo su neki od svjetskih medija koji su prenijeli pozitivnu priču iz Sarajeva o dječaku Zejdu Ćoraliću, učiteljici Saneli Ljumanović i njegovim školskim drugarima.

Kopirati
Drag cursor here to close