Dobar tek

Država će nas po prvi put pitati kakve su nam prehrambene navike

Lifestyle / Flash | 22. 09. 2016. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Agencije za sigurnost hrane BiH o provođenju istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine u razdoblju 2017 – 2022. godine.

Data je suglasnost Agenciji za sigurnost hrane da, u skladu s metodologijom Europskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA), organizira i provede istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine u razdoblju od 2017. do 2022. godine.

Agencija za sigurnost hrane BiH zadužena je da pripremi svu potrebnu dokumentaciju i izvrši elektronsku prijavu na tender koji je raspisala EFSA do 30.9.2016. godine.

''Bosna i Hercegovina do sada nije provodila ovakva istraživanja, te ovakvi podaci nedostaju u bazi podataka za procjenu rizika koju je Agencija formirala i redovno je ažurira. Prvi put su mogućnost prijave na tender dobile i neke zemlje potencijalni kandidati, a među kojima je i Bosna i Hercegovina. Istraživanje bi obuhvatilo tri starosne grupe stanovništva od 10 do 74 godine i provodilo bi se u skladu s propisanom metodologijom EFSA-e. Ovakvo istraživanje je od velikog značaja za svaku zemlju, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu'', navedeno je u priopćenju Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close