šanse i greške

Drugi dio: Zašto su neki glumci odbijali uloge u kultnim filmovima?

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2017. u 21:58 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki glumci su strahovali od toga kako će reagirati publika i kritika ako prihvate određene uloge, drugima su scenariji ponuđenih filmova bili nezanimljivi ili brutalni, te su odbijali igrati u filmovima koji su kasnije postali nezaobilaznim dijelom filmske povijesti.

Neki od njih više nikad nisu došli u pravu priliku, nisu nikad odigrali onu svoju veliku ulogu, barem jednu, po kojoj će se pamtiti.

Kako bi izgledao kasniji život filmske zvijezde Heatha Ledgera, preminulog 2008. godine, da je svojedobno odbio ulogu u filmu "Legenda o vitezu (A Knight's Tale)", što se umalo nije i dogodilo?

Bi li njegova karijera išla uzlaznom putanjom, bi li danas možda bio živ da mu (bez te uloge) nije uspio proboj na filmskoj sceni?

"U prvome trenu za mene je to bio šok kad sam pročitao kako će svirati 'We will rock you' od Queena dok oni ulaze u arenu. Malo je nedostajalo da odmah sklopim knjigu snimanja filma i odustanem", citat je iz dokumentarnog filma "I am Heath Ledger" u kojem se objašnjava i to kako je Ledger reagirao na ulogu koja ga je gurnula u prvi plan.


Ipak, nakon što je razmislio, prihvatio je ulogu i kasnije postao jedan od najtraženijih mlađih glumaca svoga doba. Posthumno je za ulogu Jokera u filmu "The Dark Night" dobio nagradu Oscar.

"Legenda o vitezu" postala je filmskim hitom, a Ledger je ulozi viteza kojeg je igra dao toliko dostojanstva, kazao je kasnije njegov kolega Ben Mendelsohn.

"Čak i u tako plitkom i skurilnom filmu, on je postigao takav rezultat, koji je teško ponoviti", kazao je Mendelsohn.

Harrison Ford se proslavio ulogom Indiane Jonesa, ali on nije bio prva glumačka opcija za taj film.


Nakon što je ulogu odbio Tom Selleck, redatelj Steven Spielberg uzeo je Harrisona Forda, koji je iz toga stvorio jedan od najpoznatijih filmskih likova uopće.

Selek se Spilbergu ispričao svojom prevelikom zauzetošću na seriji "Magnum", propustivši tako priliku za pravi uspjeh i na filmu.

Glumica Lara Flynn Boyle vjerojatno je najveću grešku napravila odbivši ulogu u seriji "Sex and the City".

Umjesto nje je uskočila Sarah Jessica Parker i postala svjetski poznata.


Gotovo da nema serije ravne "SATC" po pitanju popularnosti u prvom desetljeću novoga milenija, ponajviše iz razloga što ni jedna druga serija nije u tolikoj mjeri vjerno oslikala duh vremena.

Mel Gibson je nakon "Mad Maxa" i serijala filmova "Lethal Weapon" imao niz uspješnica, primjerice "Bravehart", ali zanimljivo je da mu je nakon "Mad Maxa" bila ponuđena uloga Terminatora.


Pošto je Gibson odbio tu ulogu, ona je dodijeljena Arnoldu Schwarzeneggeru, reklo bi se - na svu sreću! Teško da bi netko bolje odigrao ulogu robota ubojice iz ''prošlosti'' od tog austrijskog Štajerca.

Daryl Hannah je trebala igrati glavnu žensku ulogu u filmu "Pretty Woman", ali je i dalje ponosna što ju nije prihvatila, bez obzira na uspjeh te romantične komedije. Ako joj je vjerovati, naravno.

Ne može se kazati kako Daryl nije imala uloga, ali osim filmova "Splash" ili pak "Čelične magnolije", do Kill Billa nije imala većih uloga. Nastupi u filmovima "Wall Street", "Roxanne" ili pak "Vatreni ples" nisu zanemarivi, ali ni za pamćenje.


Julia Roberts je ulogom u filmu postala velikom filmskom zvijezdom, igrajući ulogu koja je poznatim glumicama, eto, bila previše banalna i pomalo ljigava. Osim Daryl Hannah, ovu ulogu su odbile i Meg Ryan i Michelle Pfeiffer.

Craig T. Nelson je odbio ulogu Jaya Prichetta u seriji "Modern Family" i na taj način omogućio Edu O'Neillu (legendarnom Al Bundyju iz kultne serije "Bračne vode") priliku za veliki povratak.


Doduše, serija "Roditelji i djeca (Parenthood)" je Craigu T. Nelsonu donijela dosta novca, ali ne i značajnije glumačke nagrade.

Michelle Pfeiffer je, čini se, odbila dosta uloga. Također i u kultnome hororu "Kad jaganjci utihnu". Dakle, ne samo uloga Vivian u "Pretty Woman", nego i uloga Clarice Starling u "Jaganjcima" bila je nezanimljiva za Michelle.


Ovaj film postao je svjetski hit, a Jodie Foster je dobila Oscara za svoju ulogu. Za Pfeiffer je taj film bio previše nasilan, sumoran i zastrašujući, pogotovo što na kraju serijski ubojica ostaje na slobodi, tako da je odbila glumiti.

Halle Berry nije bila oduševljena ulogom u filmu "Brzina (Speed)", te je umjesto nje uskočila Sandra Bullock, Jednako kao Halle Berry, ni glumac Alec Baldwin nije u filmu prepoznao potencijal za uspjeh.


Berry se zanimljivijim činilo igrati zlu tajnicu u djetinjariji "Obitelj Kremenko (The Flintstones)", ali je nažalost promašila u odabiru.

Keanu Reeves i Sandra Bullock su iskoristili ovaj film iz 1994. i kao mladi glumci ''plasirali se dalje''.

John Travolta je bio prvi izbor za film "Forrest Gump". Sad nam se čini kako tu ulogu ne može nitko na svijetu odigrati bolje od Toma Hanksa, koji je potpuno zasluženo za tu ulogu dobio Oscara.


Taj je film za Travoltu trebao biti veliki povratak, ali odbijanje uloge sve je promijenilo. On danas često voli istaknuti kako je to bila njegova ogromna pogreška.

Ono što se Travolti dogodilo s "Forrest Gumpom", snašlo je u kultnome filmu "Pulp Fiction" Michaela Madsena.

Zvijezda filma "Staturday Night Fever" imala je pun pogodak s ostvarenjem "Pulp Fiction", ali kao rezervna opcija redatelja Quentina Tarantina. Madsen se pak više puta ''ujeo za jezik'', ali bilo je prekasno.


Michael Madsen nije odbio Tarantina u filmovima "Reservoir Dogs" i "Kill Bill", gdje je ostvario solidne uloge, ali jednu pravu filmsku ulogu on zapravo nikad nije dobio. Možda je upravo "Pulp Fiction" bio ta šansa.

David Schwimmer nije se mogao 'pronaći' u filmu "Men In Black" pa je uskočio Will Smith, koji će mu zbog odbijanja uloge vjerojatno vječito ostati 'dužnikom'.

S druge strane Ross iz "Prijatelja" ovime je vjerojatno propustio šansu da se jedno duže vrijeme zadrži u svjetski uspješnim filmovima, a nastavci "Men In Black" to zasigurno jesu.


U jednom drugom slučaju, gdje je Will Smith je trebao igrati ulogu Nea u "Matrixu", ovaj glumac nije vidio potencijal u toj SF maštariji.

"Kad sam vidio kako tu ulogu igra Keanu, rekao sam si - a to rijetko priznajem - da sam totalno zabrljao", kazao je kasnije Smith.

Joaquin Phoenix nije prepoznao potencijal u filmu "American History X" pa je ulogu neonacista preuzeo Edward Norton.


Norton je odigrao briljantnu ulogu, a Joaquin Phoenix je nakon toga godinama tragao za pravom ulogom za sebe, sve dok nije zablistao u "Gladijatoru" i u filmu "Walk the Line", igrajući slavnog Johnnyja Casha.

Gwyneth Paltrow je odbila ulogu u "Titanicu" i time je praktično sve rečeno.

Radi se o jednome od najuspješnijih filmova u filmskoj povijesti, a njoj je ponuđena uloga Rose, međutim Gwyneth nije imala dobar osjećaj za tu priču.


Umjesto nje je Kate Winslet zavodila Leonarda DiCaprija i obratno.

Ako je neka utjeha, a vjerojatno jest, dvije godine kasnije Paltrow je dobila Oscara za ulogu u filmu "Shakespeare in Love".

Zanimljivo je, međutim, da joj je tu ulogu prepustila Julia Roberts, koja nije prihvatila igrati u "Shakespeare in Love".

Kopirati
Drag cursor here to close