WWF

Dosadašnji načini poslovanja prijete već kritičnim ledenim ekosustavima

Lifestyle / Flash | 27. 11. 2014. u 08:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se navodi u najnovijem danas objavljenom izvješću WWF-a, klimatske promjene prijete već kritičnim ledenim ekosustavima arktičkog mora predstavljajući tako velik rizik za značajno opadanje populacije polarnih medvjeda do kraja stoljeća. Po projekcijama “dosadašnjeg načina poslovanja” polarni medvjedi mogli bi se suočiti s izgladnjivanjem i problemima stvaranja potomaka duž cijelog kanadsko arktičkog arhipelaga.

Gubitak staništa uzet će svoj danak na polarnim medvjedima

Četvrtina svjetskih polarnih medvjeda živi na arhipelagu, gdje je morski led prisutan tijekom cijele godine. No, po dokumentu 'Projekcija morskog ledenog staništa polarnog medvjeda u kanadsko arktičkom arhipelagu', objavljenom danas u znanstvenom časopisu PLoS ONE uz podršku WWF-a, čak i ti medvjedi vjerojatno će se suočiti s mjesecima otvorene vode u narednim desetljećima.

Potrebna je hitna akcija u vezi klimatskih promjena

Klimatske promjene primarna su prijetnja polarnim medvjedima upravo zbog topljenja leda koji je njihovo ključno stanište. S manje ledenih površina, medvjedima se također smanjuje i pristup plijenu- njihovoj hrani. Studija je pokazala da do 2070. godine, više od 80% od leda na arhipelagu mogao bi se razbiti u srpnju, prisiljavajući trudne medvjedice da se ranije povuku na kopno. No, iako je tanki led bolje stanište za tuljane (glavni plijen medvjeda), tanki led ne traje dovoljno dugo da polarni medvjedi zadovolje svoje potrebe za lovom/hranom.

Ovaj scenarij može se izbjeći ako svijet reagira sada i pokuša smanjiti emisije stakleničkih plinova. "WWF poziva vlade da djeluju sada kako bi bile sigurne da će raditi što je potrebno kako bi se osigurao novi globalni sporazum u Parizu iduće godine. Taj sporazum mora osigurati da svijet pokrene globalnu akciju kako bi se osigurao barem statičan vrhunac globalne emisije stakleničkih plinova unutar desetljeća", kaže Samantha Smith iz WWF-ove Inicijative za globalnu klimu i energiju.

Posljednje ledeno područje

Čak i u najgorem scenariju, za neke dijelove arhipelaga predviđa se da će duže zadržavati ljetni led, s kraćim razdobljima bez leda. Rubni led oko sjeverne Kanade i Grenlanda, "posljednje ledeno područje", potencijalno je utočište za život prilagođen ledu. Ovo područje zahtijeva posebne mjere i upravljanje kako bi održao svoju ulogu vrijednog staništa.

"Iako je ova studija posebno usmjerena na polarne medvjede, rezultati studije pokazuju nevolje za sav život povezan s ledom, uključujući i ljude s Arktika. Posljednje ledeno područje može biti bitno stanište u budućnosti, ali odluke o upravljanju tim područjem moraju se donijeti sada", kaže Clive Tesar, voditelj WWF-ovog projekta Posljednje ledeno područje. "Vjerujemo da bi lokalni ljudi trebali preuzeti vodstvo u odlučivanju o budućnosti ovog područja. WWF je radio na tome kako bi se osiguralo da organizacije Inuita budu valjano informirane i uključene. "

Kopirati
Drag cursor here to close