Čile

Donesen zakon o zaštiti oceana

Novi zakon povećat će morsko područje pod državnom zaštitom s 4,3 na 42,4 posto i zaštititi pomorski život na oko 1,4 milijun četvornih kilometara mora.
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2018. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čile je donio zakon o zaštiti voda uz svoju 6.400 kilometara dugu obalu, objavio je BBC.

Predsjednica u odlasku Michele Bachelet potpisala je zakon kojim se osniva devet morskih rezervata. Bachelet, kojoj mandat istječe ovoga tjedna, rekla je da država mora postaviti temelje za očuvanje svog pomorskog teritorija za budućnost.

Čile je ove godine također ozakonio golemu mrežu parkova prirode.

"Tko smo i što želimo biti neraskidivo je povezano s naših 6400 kilometara obale. Zato je važno razumjeti koliko je more vitalno za naš nacionalni razvoj", rekla je predsjednica, javlja Hina.

Novi zakon povećat će morsko područje pod državnom zaštitom s 4,3 na 42,4 posto i zaštititi pomorski život na oko 1,4 milijun četvornih kilometara mora.

Jedan od novih rezervata nalazi se oko otočja Diego Ramirez, staništa morskih lavova, šuma morske trave i kitova.

U rujnu prošle godine, Čile je otvorio golemi morski park oko Uskršnjih otoka gdje žive brojne endemske vrste.

Rezervat je veličine samog Čilea i njime će se upravljati u suradnji s domorodačkim stanovništvom koji će jedini moći ondje ribariti, piše BBC.

Bachelet je u svome mandatu također potpisala ugovor o osnivanju najveće mreže prirodnih parkova u Južnoj Americi, u Patagoniji, nakon što je privatni vlasnik donirao velike predjele zemlje, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close