Fondacija Slipičević

Dodijeljena priznanja istaknutim Mostarcima

Lifestyle / Flash | 13. 05. 2016. u 20:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prigodnoj svečanosti u petak navečer Fondacija Slipičević dodijelila je priznanja voditeljici Narodne kuhinje Mostar Mevli Salčin, akademskom slikaru Jusufu Nikšiću i posthumno legendarnom nogometašu Veleža Muhamedu Mujiću.

‘’Jako sam sretna i ponosna zbog ovog priznanja, iako sam malo i zbunjena i preplašena. U prvi mah zapitala sam se zašto meni ide ovo priznanje, ali onda sam shvatila da ovo nije priznanje samo meni, već i svim zaposlenicima Narodne kuhinje, koji svakodnevno rade veliki posao u jako teškim uvjetima’’, kazala Salčin, kojoj je priznanje uručio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić.

Nagrada za životno djelo pripalo je akademskom slikaru Jusufu Nikšiću, koji zbog bolesti nije mogao nazočiti ceremoniji, pa je akademski slikar Salko Pezo u njegovo ime preuzeo priznanje koje mu je uručila federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović. Nikšić je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih bh. likovnih umjetnika. Svoj radni vijek posvetio je svom gradu, njegovoj svjetlosti, arhitekturi, Neretvi i mostarskom suncu.

Ministrica Dilberović istaknula je kako je iznimno sretna što može sudjelovati u promicanju univerzalnih vrijednosti i humanosti.

‘’Na žalost, čini mi se da živimo u vremenu u kojem sve manje odajemo priznanje nevidljivim trudbenicima koji rade za opće dobro. Večeras vidimo da su nagrađeni ljudi različitih životnih djelatnosti, ali jedno im je zajedničko - svaki od njih nama svima uljepšava svakodnevni život’’, istaknula je Dilberović.

Izvršni direktor Fondacije Fazlija Hebibović uručio je posthumno priznanje legendarnom mostarskom i bh. nogometašu Muhamedu Mujiću, koji je preminuo početkom godine u 83. godini života, a priznanje je preuzeo Avdo Cerić, zet Muhameda Mujića.

Mujić je bio jedan od najvećih nogometaša Veleža te prvi nogometaš iz BiH koji je nosio kapetansku traku reprezentacije bivše Jugoslavije, s kojoj osvojio srebrno olimpijsko odličje 1956. u Melbournu te bio drugi na Europskom prvenstvu 1960. Fondaciju Slipičević 2015. godine utemeljio je biznismen Hari Slipičević, Mostarac koji živi i radi u Nizozemskoj, u znak sjećanja na svog oca Nijaza Slipičevića, istaknutog kulturnog i društveno-političkog djelatnika Mostara.

Po riječima izvršnog direktora Fondacije Fazlije Hebibovića, ideja je da se kroz godišnja priznanja koja će Fondacija dodjeljivati, oda priznanje pojedincima i institucijama koje su svojim talentom, nesebičnim radom i zalaganjem zadužile Mostar i sve njegove građane.

‘’U središtu djelovanja Fondacije bit će humanost. Želimo pomoći mlade ljude i talente koji zaslužuju pažnju, a koji od društva ne mogu dobiti pomoć’’, dodao je Hebibović.

Kopirati
Drag cursor here to close