Saffiyah Khan

Djevojka porijeklom iz BiH postala simbol otpora britanskoj desnici

Lifestyle / Flash | 11. 04. 2017. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografija djevojke koja se smije u lice članu antiislamske organizacije English Defence League (EDL) za vrijeme prosvjeda u Birminghamu postala je simbol otpora krajnjoj desnici u Velikoj Britaniji. Njeno ime je Saffiyah Khan, rođena je u Engleskoj, a porijeklo je veže za Bosnu i Hercegovinu i Pakistan, pišu strani mediji.

Djevojka je postala pravo viralno čudo. Stoji s lijeve strane i smije se članu EDL-a Ianu Crosslandu, a policajac ih u sredini sprječava da dođe do fizičkog kontakta, prenio je RTL.
Naime, djevojka bosansko-pakistanskih korijena stala je u obranu žene koja je nosila hidžab, a koja je grupu desničara nazvala "rasistima". Potom su je EDL-ovci okružili pa je Saffiyah intervenirala umjesto policije.

"Žena je bila poprilično sitna. Kada sam shvatila da policija ne čini ništa odlučila sam se umiješati", rekla je Saffiyah dodajući da je muškarac na fotografiji bio izuzetno ljut, piše The Guardian.

Djevojka je nadodala kako je zbog fotografije kontaktiraju ljudi koji su dirnuti i čije se kćerke osjećaju nadahnuto zbog njenog nesebičnog djela.

"Tko ovdje ima pravu moć? Prava Brummy (engleski sleng za Birmingham) s lijeve strane ili EDL-ovac koji je migrirao preko dana u grad i propustio se prilagoditi?" napisala je Jess Phillips, članica gradske skupštine.

Za vrijeme okupljanja stotinjak desničara, uhićene su dvije osobe, a događaj je naišao na osudu mnogih.

Kopirati
Drag cursor here to close