Nevidljivi

Djeca s poteškoćama u razvoju - djeca treće kategorije u našem društvu

Lifestyle / Flash | 09. 09. 2014. u 18:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje obitelji djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" i Udruženje učitelja Županije Sarajevo organizirali su danas skup o sustavu podrške u inkluzivnoj nastavi, a namjera im je bila ukazati na činjenicu da se prvenstveno timskim radom lokalne zajednice, prosvjetnih radnika, škole i roditelja mogu postići rezultati i doprinijeti poboljšanju položaja djece s poteškoćama u razvoju.

Predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec ističe da ne postoje zakonske prepreke da bi sva djeca bila uključena u odgojno-obrazovni proces, ali da je problem implementacija zakona što znači da se ne primjenjuju na svu djecu s poteškoćama u razvoju.

''Nailazimo na velike prepreke zato što sustav dozvoljava da to pitanje ovisi od dobre volje i spremnosti direktora i/li nastavnika. Zakon se ne provodi kako bi to i trebalo'', kazala je novinarima Kavalec.

Navodi da je pozadina svega toga činjenica da roditelji prolaze strašne stvari da bi svoje dijete uopće i upisali u redovnu školu.

''Možda roditelj uvijek i nije objektivan kad su mogućnosti njegovog djeteta u pitanju, ali djetetu treba dati šansu'', ističe ona.

Smatra da je bitno prvenstveno definirati pojam inkluzije te naglašava da za nju to znači ''da se druga djeca uče različitosti, da dijete s poteškoćama bude prihvaćeno''.

Ines Kavalec je majka dvoje djece, od kojih je jedno dijete s poteškoćama u razvoju.

''Moje dijete koje ima poteškoće u razvoju, dijete je tzv. treće kategorije gdje se zakon ne provodi. Moje dijete se školuje samo zahvaljujući tome što sam ga negdje upisala. Djeca s poteškoćama u razvoju su nevidljiva, njihov glas se slabo čuje. Čuje se glas njihovih roditelja koji su hrabri, još imaju snage da pričaju o tome. Želimo to promijeniti'', kazala je Kavelec.

Ističe da, kao majka zdravog djeteta i djeteta s poteškoćama u razvoju, može pričati o problemima s kojima se suočava, dilemama koje ima, ali i razmišljati o tome da svako dijete može postići određene rezultate samo ako mu za to pruže priliku.

I predsjednica Udruženja učitelja ŽS-a Nihada Čolić mišljenja je da zakonsku legislativu treba dopuniti i hitno donijeti pravilnik o inkluzivnom obrazovanju ''jer je on kvalitetna smjernicama prosvjetnim radnicima u radu s djecom''.

Mišljenje da je potrebno omogućiti određenu vrstu asistencije stručnih osoba koje mogu doprinijeti tome da ta djeca što brže i bolje savladaju gradivo.

Ona kaže da Udruženje učitelja inzistira i na kvalitetnoj analizi stanja uspješnosti inkluzivnog obrazovanja.

''Želimo vidjeti gdje smo napravili greške (ako smo ih napravili), gdje možemo poboljšati situaciju, gdje možemo prilagoditi nastavne planove i programe da toj djeci olakšamo put. Vjerujem da se rezultati mogu očekivati samo timskim radom lokalne zajednice, prosvjetnih radnika, škole i roditelja'', kazala je.

Na osnovu iskustava iz prakse prosvjetni radnici znaju da djeca s poteškoćama u razvoju sigurno postižu uspjeh, uz odgovarajuću podršku i nastavni plan i program.

Kopirati
Drag cursor here to close