Ljeto zahtijeva i drugačiju njegu kože

Dermatolozi otkrili 10 promjena koje bismo trebali uvesti

Dermatolozi su otkrili 10 najboljih promjena u njezi kože koje možete napraviti prije dolaska ljeta kako biste bili sigurni da blistate kad sunce počne pržiti.
Lifestyle / Flash | 11. 06. 2023. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrući ljetni dani su nam sve bliže i vjerojatno već razmišljate o preslagivanju garderobe, hlače i majice dugih rukova zamijenit će lagane haljine i topići. Dok to radite, nemojte zaboraviti promijeniti i svoj režim njege kože jer ljeto zahtijeva drugačiji pristup.

''Važno je promijeniti način na koji dajemo aktivne tvari našoj koži s fluktuacijom temperature'', rekla je dr. med. Shereene Idriss, dermatologinja za The Healthy.

Dermatolozi su otkrili 10 najboljih promjena u njezi kože koje možete napraviti prije dolaska ljeta kako biste bili sigurni da blistate kad sunce počne pržiti.

Zamijenite teške krema laganim losionima

Hranjive i masne kreme najbolji su prijatelj vaše kože tijekom hladnih zimskih mjeseci, ali mogu postati preteške s porastom temperature. Gušće formule mogu se dugo zadržati na koži čineći je ljepivom i masnom. Stoga, kako se godišnja doba mijenjaju, vrijeme je da svoje teške hidratantne kreme zamijenite lakšim losionima. Ovi se proizvodi lakše upijaju, ostavljajući vašu kožu svježom, piše Živim.hr.

Dr. Amy Kassouf, dermatologinja iz Klinike Cleveland, naglašava ovu promjenu i napominje da mnogi pojedinci primjećuju promjene na svojoj koži tijekom ljeta. Ove promjene često zahtijevaju drugu vrstu hidratantne kreme.

''Ako ljeti koristite nešto preteško, mogu vam se javiti prištići ili milije'',ističe.

Naime, milije se mogu pojaviti kada keratin ostane zarobljen ispod kože, a guste kreme mogu pogoršati ovaj problem tijekom vrućih dana.

Pređite na pjenušavo sredstvo za čišćenje

Dr. Kassouf preporučuje prijelaz na kvalitetno pjenušavo sredstvo za čišćenje tijekom ljetnih mjeseci. Oni su lagani i pružaju dubinsko čišćenje, učinkovito uklanjajući znoj, masnoću i prljavštinu koja se može brže nakupiti tijekom ljetnih vrućina. Ovo je osobito važno ako inače koristite kremasto ili sredstvo za čišćenje na bazi ulja.

Poboljšajte zaštitu od sunca

Najvažnije je zaštititi kožu od sunca. Odaberite kremu za sunčanje sa SPF 30 ili većim, pazeći da je ponovno nanesete svaka dva sata i odmah nakon plivanja ili pretjeranog znojenja. Obratite pozornost na područja koja se često zanemaruju kao što su vrhovi stopala.

Isto tako, ne zaboravite na svoje usne. Redovito nanosite balzam za usne sa zaštitnim faktorom kako biste ih zaštitili od nemilosrdnih sunčevih zraka i spriječili isušivanje.

Pojačate anti-age njegu

Stručnjaci za kožu, uključujući dr. Kassouf, preporučuju antioksidanse i retinol za učinkovitu njegu protiv starenja. Antioksidansi poput vitamina C ključna su linija obrane od ljetnih vrućina, snažnih sunčevih zraka i zagađivača iz okoliša koji mogu doprinijeti oksidativnom stresu na vašoj koži. Naime, antioksidansi neutraliziraju štetne slobodne radikale, potiču proizvodnju kolagena i posvjetljuju kožu.

Suprotno uvriježenom mišljenju, retinol može biti koristan tijekom ljeta.

''Bolje će djelovati ako ga koristite noću'', savjetuje dr. Kassouf.

Dr. Kassouf također objašnjava da povećana proizvodnja masnoće u koži tijekom toplijih mjeseci može uravnotežiti ponekad isušujuće djelovanje retinola. Uz povećanu izloženost suncu ljeti, važno je koristiti kremu za sunčanje kako biste zaštitili novoobnovljene stanice kože. To vam omogućuje da iskoristite dobrobiti retinola bez ugrožavanja obrane vaše kože od sunca.

Odaberite nježni piling

Nakupljanje znoja, ulja i prljavštine je uobičajeno ljeti, zbog čega je redoviti piling neophodan. Nastojte koristiti nježni piling jednom ili dva puta tjedno kako biste izbjegli iritaciju kože te otkrili glatkiji i svjetliji ten.

Vrijeme je za lakšu šminku

Visoka vlažnost zraka tijekom ljeta može masni ili teški puder pretvoriti u neprijatelja koji začepljuje pore. Sada je idealan trenutak da se okrenete lakšim kozmetičkim alternativama bez ulja. U rasponu od tekućih do onih u prahu, lagani proizvodi mogu izuzetno dobro pokrivati, a ujedno dopuštaju vašoj koži da diše te upravljaju viškom masnoće.

Hidratizirajte

Uz izlaganje toplini i suncu, vaša koža riskira dehidraciju, zbog čega može izgledati bez sjaja i umorno. Iako je pijenje puno vode obavezno, razmislite i o proizvodima za njegu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu, superheroja hidratacije.

Koristite fizičke barijere

Krema za sunčanje najvažnija je za obranu kože, ali ponekad nije dovoljna. Fizičke barijere vas mogu dodatno zaštititi. Šešir širokog oboda može pružiti dovoljno hlada za vaše lice, vrat i ramena. Sunčane naočale s UV zaštitom čuvaju vaše oči i nježnu kožu oko njih. Također, dermatolozi preporučuju nošenje lagane odjeće dugih rukava za dodatnu zaštitu na otvorenom.

Odlučite se za tkanine uskog tkanja radije nego za široke ili otvorene materijale, poput čipke. Tamne boje pružaju veću zaštitu od svjetlijih. Isto tako, potražite odjeću označenu ultraljubičastim zaštitnim faktorom (UPF) kada ste na plaži ili bazenu.

Ograničite izlaganje suncu

Iako je sunčeva toplina primamljiva, pretjerano izlaganje njegovim zrakama može biti štetno. Nastojte ograničiti izravno izlaganje suncu, osobito tijekom najjačih sati UV zračenja, obično između 10 i 16 sati. Potražite hlad ispod drveća i koristite šešire ili suncobrane tijekom ovih sati. Čak i oblačni dani mogu zavarati jer sunčeve zrake mogu prodrijeti kroz oblake i izazvati opekline.

Umirite kožu

Unatoč svim vašim naporima, koža vam je izgorjela? Aloe vera je snažan prirodni lijek koji pruža umirujuće olakšanje. Također je koristan za redovito održavanje kože zbog svojih protuupalnih i hidratantnih svojstava.

Kopirati
Drag cursor here to close