Pecivo

Danas je Svjetski dan kroasana

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase.
Lifestyle / Flash | 30. 01. 2021. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kroasanu, omiljenom pecivu malo ko može odoljeti. Iako glasi kao francusko pecivo, kroasani su zapravo nastali u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1863. godine.

Kada su Turci namjeravali napasti Beč pekari, koji prvi se bude, su upozorili ostale i tako pomogli njegovoj obrani. Kako bi obilježili taj događaj napravili su kroasan koji su oblikovali prema turskom najpoznatijem simbolu u obliku polumjeseca.

U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune.

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječanj što pokazuje koliko je popularan, piše Radiosarajevo.

Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept za savršene kroasane:

Sastojci:

700 g brašna
1.5 kesica suhog kvasca
3 dl mlijeka
2 jaja
3 kašike šećera
1 mala kašika soli
125 g maslaca
0,5 dl ulja

Priprema:

U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 kašike šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko.

Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže. Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge. Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C.

Kopirati
Drag cursor here to close