Aprilili

Danas je 1. travanj, jeste li spremni za smijeh i šale?

Lifestyle / Flash | 01. 04. 2016. u 06:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je 1. travnja, datum kada se tradicionalno obilježava Svjetski dan dan šale. Iako se u različitim zemljama svijeta obilježava na različite načine, suština je ista: na današnji dan svi bi trebali biti spremni na pokoju prvoaprilsku šalu.

Kako je nastao 'aprilili'

Zanimljivo, iako se Svjetski dan šale podvalama "obilježava" gotovo svugdje u svijetu, zapravo nije točno utvrđeno tko je krivac za njegovo postojanje niti odakle je točno startao.

Prema nekim navodima, "Dan svih luda" postojao je još krajem Srednjeg vijeka u Europi, a dok Englezi vjeruju da je rezultat istočnjačke tradicije, Finci i Švicarci ga povezuju s proljetnim podučavanjem djece.

Istovremeno, neka istraživanja ga povezuju sa starim Rimom, a dokazi o njenom postojanju pronađeni su i u 16. stoljeću u Francuskoj. Tada se onima koji su nasjeli na podvalu govorilo se kako su "dobili travanjsku ribu".

Muzej šala

Danas u San Diegu postoji i Muzej šala koji je objavio popis najboljih šala objavljenih anglosaksonskim medijima.

Smijeh je lijek protiv stresa, smiruje i opušta tijelo. Sat vremena gromoglasnog smijeha sagorijeva 500 kalorija! Nova istraživanja tvrde da smijeh jača pamćenje i poboljšava raspoloženje!

Smijeh je lijek

Znanstvenici su proveli istraživanje o utjecaju smijeha na pamćenje na američkom Sveučilištu Loma Linda, a rezultati su objavljeni u cijelosti u britanskom časopisu "Daily Mail". Eksperimentom su potvrdili da smijeh pozitivno utječe na pamćenje i raspoloženje ljudi. Istraživačka ekipa podijelila je sudionike u dvije grupe te je jednoj grupi dala 20 minuta kako bi gledali smiješne scene iz filmova, dok je druga grupa čekala u predvorju.

Nakon obavljenog zadatka, obje su grupe podvrgnute testiranju na kojem se provjeravalo njihovo pamćenje, a uzeti su im i uzorci sline radi utvrđivanja hormona stresa.

Rezultati pokazuju da osobe koje su gledale komediju daju bolje rezultate u testovima pamćenja, a razina hormona stresa je u njih puno niža. Znanstvenici tako tvrde da je smijeh lijek koji utječe na pamćenje, ali i raspoloženje ljudi!

Smijeh nam omogućava veću spontanost i smanjenje agresivnosti. Osim što nam pomaže da smanjimo stres, također nam omogućava smanjenje osjećaja izoliranosti. Smijeh je jedan od najboljih lijekova za smanjenje utjecaja depresija.

Kopirati
Drag cursor here to close