Preda i Carlson vodeći

Danas dvije serije skokova s platforme u Mostaru

Prvi dan natjecanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 u Mostaru donio je dosta uzbuđenja i odličnih skokova.
Lifestyle / Flash | 27. 08. 2021. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak popodne počelo je Red Bull Cliff Diving natjecanje na Starom mostu, a nakon prve serije skokova vodeći su Catalin Preda i Molly Carlson. Danas su na rasporedu čak dvije serije natjecateljskih skokova.

Prvi dan natjecanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 u Mostaru donio je dosta uzbuđenja i odličnih skokova. Jučerašnja serija bila je posebna jer se prvi put skakalo direktno s luka mosta, u znak poštovanja prema mostarskoj tradiciji skokova. Razliku su najviše osjetili muškarci, koji obično skaču sa znatno veće visine.

Foto:PR / Danas dvije serije skokova s platforme u Mostaru

Vodeći su zahvaljujući sjajnim skokovima zauzeli Rumun Catalin Preda i Kanađanka Molly Carlson.

Preda je za svoj skok dobio četiri ocjene 9,5 od sudaca. On iz Mostara ima lijepe uspomene jer je upravo ovdje debitirao 2018. godine, osvojivši tom prilikom treće mjesto. No, neće imati lagan zadatak, jer njegovi najveći konkurenti - Gary Hunt i Constantin Popovic - također su u sjajnoj formi. I obojica su ranije pobjeđivali na Starom mostu: Hunt 2017. i 2018., a Popovic 2019. godine.

“Malo sam se igrao, jer visina je različita, 21 metar. Obično ovaj skok izvodim sa 27 metara. Ali jako mi se svidjela ideja da prihvatim izazov, bez obzira na prepreke. Zbog isturenog jezička na mostu, morao sam odskočiti dalje. Skok je i u Oslu bio prilično nezgodan, ali ovdje sam ga izveo odlično. Dobio sam četiri ocjene 9,5 i zadovoljan sam. Vodeći sam, zar ne?!”, izjavio je raspoloženi Rumun.

Foto:PR / Danas dvije serije skokova s platforme u Mostaru

Carlson je bila druga na otvaranju sezone u Francuskoj, a danas je pokazala da to nije bilo slučajno. Ali, do kraja ima još dosta, a četverostruka prvakinja - Australka Rhiannan Iffland - prati je u stopu.

“Bilo je fenomenalno. Most je prelijep. Skakati direktno s mosta je sjajno. Prvi put sam u Mostaru, i jako sam zadovoljna današnjim skokom”, rekla je presretna Kanađanka.

Kako je i Preda primijetio, skokovi direktno s mosta bili su priličan izazov, prvenstveno zbog ograde na mostu i nedostatka prostora za stopala. Kad se tome doda brza riječna struja, koja otežava orijentaciju pri doskoku, jasno je zašto je teško skakati s luka mosta. Uočio je to i legendarni Orland Duque:

Foto:PR / Danas dvije serije skokova s platforme u Mostaru

“Zanimljivo natjecanje, vidi se da je izazov skakati direktno s mosta. Mnogima je u mislima bila ograda. Drugi su željeli prihvatiti taj izazov i suočiti se s njim, i pokazalo se da su bili uspješni. Catalin se licem okrenuo mostu. Leteći skok povratno je bio najluđi skok na natjecanju, i on ga je izveo skoro savršeno. Ovo je bila dobra najava, ali u finalu će biti napetije”, zadovoljan je bio Kolumbijac.

Za razliku od prve, u preostalim serijama skakat će se s platforme visoke 27 metara za muškarce odnosno 21 m za žene

Natjecanje se nastavlja danas u 15 sati, a na rasporedu su čak dvije serije skokova. Može se očekivati još uzbudljivije nadmetanje, posebno jer se u trećoj seriji izvode najatraktivniji skokovi, bez ograničenja koeficijenta težine.

Foto:PR / Danas dvije serije skokova s platforme u Mostaru

Finale je na rasporedu u subotu od 15 sati. Ulaz u zone za gledaoce ispod mosta je slobodan, uz obavezno poštovanje svih epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi.

Kopirati
Drag cursor here to close