22. travnja

Dan planeta Zemlje pod sloganom "Trees for the Earth"

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2016. u 06:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan planeta Zemlje, obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događajima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ove godine pod sloganom "Trees for the Earth" (Idemo saditi) zato što drveće pomaže umanjiti štetno djelovanje klimatskih promjena.

Obilježavanje toga dana usmjereno je ka zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i želi skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvane su "Nacionalnim skupom o okolišu".

Obilježavanje Dana na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine. UN je 2009. godine proglasio 22. travnja i "Međunarodnim danom majke Zemlje".

Fond za zaštitu okoliša FBiH, kao financijska institucija, u skladu s postojećim mehanizmima već šestu godinu zaredom podržava aktivnosti koje promiču ciljeve i načela zaštite okoliša na području Federacije BiH, te u vidu programa i projekata zaštite okoliša sufinancira mjere određene od resornog ministarstva i drugih federalnih institucija.

Kako je rečeno Feni u tom fondu u skladu sa zakonskim okvirom koji definira način rada i dodjele sredstava, u Fondu se provode aktivnosti na evaluaciji projektnih prijava na osnovu okončane procedure „Javnog natječaja za dodjelu sredstava iz područja zaštite okoliša za 2016. natječaja čiji je budžet 5.200.000 KM, stavljen je na projekte, programe i druge aktivnosti iz oblasti zaštite voda od značaja za Federaciju, razvojne projekte iz oblasti zaštite vodnih resursa, projekte komunalne infrastrukture, projekte zaštite zraka i projekte iz oblasti upravljanja otpadom, kao i ostale projekte i studije radi ispunjavanja strateških dokumenata iz oblasti zaštite okoliša.

Također, u skladu s uspostavljenim mehanizmom revolving fonda za energijsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša FBiH, aktivno se radi na pripremi za raspisivanje javnog poziva za dodjelu sredstava za projekte energijske učinkovitosti radi stvaranja energetskih i ekonomskih ušteda. Javnim pozivom će biti precizirani vrsta projekata i korisnici sredstava Fonda, a bit će i omogućeno korištenje zajmova za troškove ulaganja u unapređenje energijske efikasnosti, gdje će se rezultati ušteda energije koristiti za otplatu duga do izvornog ulaganja, uključujući kamate i bilo kakve druge naknade.

Uspostavljanjem Revolving fonda za energijsku efikasnost stvoreni su preduvjeti za održivo financiranje projekata energijske učinkovitosti u BiH, izravno pomažući i jačajući održivi ekonomski razvoj u BiH.

Ovogodišnji Dan planete Zemlje bit će obilježen i u Bosni i Hercegovini nizom manifestacija i različitim programskim sadržajima u kojima će sudjelovati predstavnici brojnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja, ekološki pokreti te generacije svih uzrasta.

Kopirati
Drag cursor here to close