Imaš marku?

Da li ste putnik ili turista?

Lifestyle / Flash | 05. 08. 2012. u 08:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona ljetnih odmora širom planete podrazumijeva i najezdu turista, dok su mirniji periodi rezervirani za putnike. Da li znate u čemu je razlika? Kojoj grupi Vi pripadate?

''Turisti su oni koji stižu u hordama. Oni preplave mjesta, uništavaju ih. Oni će vjerojatno besprekidnim škljockanjem aparata upropastiti doživljaje u malim lokalnim vlakovima, ušuškanim restoranima podjednako kao i u vodenim parkovima i na plažama“, piše Anthony Peregrine za britanski list Daily Telegraph.

On pokušava da napravi razliku između turista i putnika (engl. tourist or traveller) priznajući na kraju da ipak pripada prvoj grupi.

Za razliku od turista koji putuju u velikim grupama, putnici su uglavnom sami ili sa još jednim do dva suputnika. Turisti se vode dobro oprobanim rutama, organiziranim putovanjima, savjetujući se brojnim agencijama i vodičima.

Nasuprot njima, putnici vole istraživanja, vole lutanja i neotkrivene kutke planete. Međutim, zahvaljujući njima i njihovim istraživanjima, mnoga prelijepa mjesta otkrivena su široj populaciji.

Kada turista ima primjedbe na organizaciju svog puta, on se može žaliti turističkoj agenciji sa kojom surađuje. Putnik uglavnom organizira sam svoj put pa tako i sam odgovara za posljedice loše organizacije.

Braneći „najezdu turista“ od kritičara-putnika, Peregrine navodi primjer Koloseuma u Rimu.

„Iako često čujete kako su turisti ti koji uništavaju ovo staro zdanje, to nije sasvim točno. Koloseum je zapravo pravljen za veliki broj ljudi, tako da veliki broj turista ne može mnogo da mu škodi. Sa druge strane zahvaljujući novcu koji turisti ostave, u Koloseum se svake godine ulaže više nego prije.“

U prilog putnicima koristi priča o gubljenju originalnosti i svježine lokalnog stanovništva, običaja i izgleda mjesta, koji mijenjaju svoje lice pred najezdom turista.

Međutim, Peregrine na ovu priču dodaje podatke o važnosti turizma kao industrijske grane: „Prema podacima Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim narodima, međunarodni turizam čini 5 posto svjetskog dohotka. On je glavni izvor inozemnog novca u više od četrdeset najnerazvijenijih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close