Nečist zrak

Čuveni londonski kipovi dobili gas maske

Lifestyle / Flash | 18. 04. 2016. u 18:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ekološki aktivisti postavili su u ponedjeljak u Londonu gas maske na lica čuvenih kipova širom grada, uključujući i onaj Horatia Nelsona na Trafalgar Squareu, kako bi privukli pozornost javnosti na problem zagađenja zraka.

Dvojica aktivista Greenpeacea popeli su se na 52 metra visoki Nelsonov spomenik u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak kako bi postavili masku na lice slavnog mornaričkog zapovjednika.

Maske su postavljene na 17 kipova, uključujući i onaj kraljice Victorie u blizini Buckinghamske palate, Erosa na Picadilly Circusu i Winstona Churchilla ispred zgrade parlamenta.

Londonska Metropolitan policija priopćiila je da je osam ljudi uhićeno - dvoje na Trafalgar Squareu, četvero na Parliament Squareu i dvoje na Hyde Park Corneru.

Glasnogovornica parlamenta potvrdila je da se dogodio "manji sigurnosni incident na imanju parlamenta" koji je riješila policija.

Greenpeace je priopćio da je namjeravao skrenuti pozornost na zdravstvene rizike izazvane lošom kvalitetom zraka u gradu.

''Promatranja pokazuju da, ukoliko su ti kipovi stvarni ljudi, mnogi od njih bi udisali ovaj opasan i nelegalan zrak'', izjavio je aktivista Areeba Hamid.

''To je razlog zašto smo im stavili maske. Naravno da brojni milijuni Londonaca, među kojima su i djeca, udišu isti zrak'', kazao je.

London ima jedan od najviših nivoa ugljik dioksida u Europi, a Europska komisija naredila je Britaniji da smanji zagađenje zraka.

Skoro 10.000 Londonaca prerano umre svake godine kao rezultat zagađenja zraka, sudeći po statističkom podacima Kraljevskog koledža iz Londona.

Građani Londona 5. svibnja izlaze na izbore kako bi glasovali za novog gradonačelnika koji bi naslijedio Borisa Johnsona na tom položaju, a obojica vodećih kandidata - Laburista Sadiq Kahn i Konzervativac Zac Goldsmith - obećali su ekološku akciju.

''Postavljati maske na lice svima nije rješenje. Umjesto toga potrebna nam je stvarna politička akcija novog gradonačelnika'', izjavio je Hamid.

Trenutni prijedlog ultra niske emisije plinova, koji bi trebao stupiti na snagu u 2020., nudi zaštitu građanima i putnicima samo u centru Londona.

Greenpeace je zatražio da ta oblast bude proširena, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close