Moral i pristojnost

Crkva objasnila zašto je odbila golišave scene 'Igre prijestolja'

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2014. u 16:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crkva objasnila zašto je odbila "Igru prijestolja"

U Dubrovačkoj biskupiji potvrdili su nam da su doista zabranili snimanje scene serije "Igra prijestolja" u kojoj je glumica Lena Headey trebala prošetati gola od katedrale do Sponze, prenosi tportal.

Američki portal TMZ objavio je vijest o zabrani snimanja golišave scene "Igre prijestolja" u Dubrovniku, a koju su prenijeli i gotovo svi domaći mediji.

Prema TMZ-u, glumica Lena Headey, koja tumači ulogu Cersei Lannister, trebala je snimiti scenu u kojoj potpuno gola izlazi iz crkve i hoda do Sponze.

No problemi su nastali kada je Dubrovačka biskupija odbila dati dopuštenje za snimanje sporne scene.

- Dubrovačka biskupija nije dopustila snimanje scene kako gola ženska osoba izlazi iz dubrovačke katedrale, a što je u skladu s normama kršćanskog morala i osnovne pristojnosti. Kao što se, vjerojatno, ne bi dopustilo snimanje takve scene ni u katedralama u Londonu ili Washingtonu, odnosno kraljičinim rezidencijama ili Bijeloj kući - navode u Dubrovačkoj biskupiji.

Ističu kako taj povijesni dubrovački prostor ima svoju duhovnu dimenziju: - Tu se i danas slavi misa na blagdan tisućljetnog zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha, što je vrhunac proslave njezinog Parca. Otud polaze i vraćaju se procesije među kojima je i veličanstvena procesija sv. Vlaha koja se nalazi na UNESCOVO-ovom popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine. S punim pravom bi onda građani Dubrovnika mogli postaviti pitanje: Zašto je Crkva dopustila krajnje profaniranje tog prostora?

Navode i kako se odluka biskupije o zabrani odnosi isključivo na prostor crkve.

- Biskupija nije zabranila niti može zabraniti snimanje scena na prostoru nad kojim nema ingerencija.

Kopirati
Drag cursor here to close