Performans

Clara Zetkin i Rosa Luxemburg u Mostaru

U organizaciji Incijative građanki i građana Mostara danas je u Mepas Mallu održan performans "Clara Zetkin i Rosa Luxemburg u Mostaru"
Lifestyle / Flash | 08. 03. 2023. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Incijative građanki i građana Mostara danas je u Mepas Mallu održan performans "Clara Zetkin i Rosa Luxemburg u Mostaru"

Organizator performansa je podržan od strane Fondacija Friedrich Ebert  i Grada Mostara. Performans je održan u Mepas Mallu s početkom u 12 sati gdje su mostarske glumice Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad oživjele poznate revolucionarke Claru Zetkin i Rosu Luxemburg.  

Foto: Bljesak.info / Clara Zetkin i Rosa Luxemburg u Mostaru

Svojim prisustvom današnji performans i rad Inicijative građanki/ na Mostara podržao je i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Julian Reilly. Alma Pelo Zagorčić, profesorica historije iz Inicijative pripremila je tekstove koje su danas govorile spomenute glumice.

''Cilj nam je da ovim performansom na jedna specifičan način oživimo dvije ikone borbe za prava žena koje su pomalo zaboravljene tj. njihova borba za prava žena stavljena je u neki drugi plan.  I baš iz tog razloga, što smo zaboravili njihove zasluge,  danas su Clara i Rosa govorile o ravnopravnosti, pravima žena, socijalnoj pravdi, solidarnosti, prvu na porodiljno odsustvo. Govorile su govore koji su stari više od 100 godina ali su vrlo aktualni i ovovremenski. Današnji dan bi u principu trebao slaviti ostvarivanje ravnopravnosti žene u svim segmentima društva, a ne da je sveden na jednu poklonjenu flašicu parfema'', rekla je Pelo Zagorčić.

Izvršna direktorica Inicijative građanki/na Mostara, Ifeta Ćesir Škoro u svom obraćanju je istakla kako žene trebaju biti inspiracija jedna drugoj i kako od žena iz prošlosti možemo puno toga naučiti o borbi za ženska prava i jednakost u društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close