Preživjeli masakr

Članovi grupe Eagles of Death Metal, koja treba nastupiti i u Zagrebu, preživjeli pariški pokolj

Lifestyle / Flash | 14. 11. 2015. u 17:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi članovi grupe Eagles of Death Metal, koji bi za 15-ak dana trebali svirati i u Zagrebu, preživjeli su masakr u kojem su za vrijeme njihova nastupa u pariškoj dvorani Bataclan teroristi ubili najmanje osamdeset ljudi, potvrdila je rodbina članova benda.

Do masakra je došlo u petak navečer pred kraj njihovog rasprodanog koncerta u poznatom klubu Bataclan u kojem može stati oko 1500 posjetitelja. Teroristi su navodno prišli sa stražnje strane dvorane i automatskim puškama počeli nasumično pucati po publici, počevši od zadnjih redova.

Pucnjava bi prestala samo kada bi ubojice iznova punili puške municijom nakon čega bi ponovno nastavili pucati po publici koju su natjerali da legnu na pod. Svjedoci navode da je su to činili u tišini uz povremene uzvike Allahu Akbar ( Bog je velik). Horor je trajao između deset i petnaest minuta, rekli su svjedoci CNN-u.

Članovi američkog benda sklonili su se u backstage i neozlijeđeni napustili poprište terorističkog čina. Na facebooku su nedugo nakon masakra objavili kako "još uvijek pokušavaju utvrditi jesu li svi članovi benda i prateće ekipe sigurni i gdje se nalaze". "Naše misli su s ljudima pogođenim ovom tragičnom situacijom", napisali su.

We are still currently trying to determine the safety and whereabouts of all our band and crew. Our thoughts are with all of the people involved in this tragic situation.

Posted by Eagles Of Death Metal on Friday, 13 November 2015


BBC je objavio nepotvrđene informacije da među mrtvima ima i popratnog osoblja benda. Navodno se radi o osobi zaduženoj za prodaju bendovih majica i cd-a.

Trojica članova alternativnog metal benda sastava Deftones, koji su u subotu navečer trebali započeti seriju od tri uzastopna, također rasprodana, koncerta u Bataclanu, "za dlaku" su izmakli pokolju, piše L.A. Times. Oni su došli na koncert "Eaglesa", ali su dvoranu napustili 15 minuta prije početka terorističkog napada.

I oni su objavili na facebooku da su svi članovi grupe i ekipe "na sigurnom" te uputili molitve za sve žrtve.

Nastup Eaglesa of Death Metal u Bataclanu bio je jedan od koncerta u sklopu europske turneje na kojoj su, uz još 20-ak gradova, trebali nastupiti i u zagrebačkoj Tvornici 1. prosinca. Bend je već tri puta svirao u Hrvatskoj, a ovog ljeta bili su jedni od headlinera InMusic festivala na zagrebačkom Jarunu kada su i najavili ponovni dolazak u Zagreb kako bi promovirali svoj četvrti album.

Promotor Zoran Marić koji organizira njihov nastup izrazio je nevjericu i žaljenje zbog tragičnog događaja na koncertu benda koji bi za 15-ak dana trebao po četvrti puta nastupiti u Hrvatskoj.

Rekao je Hini da je prerano govoriti o tome hoće li se koncert održati i turneja nastaviti. To ovisi o odluci benda, pogođenog ovim nezapamćenim tragičnim događajem u pariškom Bataclanu.

Ta je otmjena dvorana smještena u u istočnom Parizu blizu trendovskog kvarta Oberkampf poznatom po noćnom životu. Datira iz 19. stoljeća kada se koristila za organiziranje vodviljskih spektakala. Sada je to višenamjenski prostor u kojojm se održavaju predstave, prikazuju filmovi i organiziraju koncerti. U njoj su nastupili brojni slavni izvođači poput Edith Piaff, Nicka Cavea, Loua Reeda.

Žestoku rock'n'roll grupu Eagles of Death Metal osnovali su 1998. u Kaliforniji Jesse Hughes i Josh Homme, koji rijetko uživo nastupa s grupom, budući da je posvećen svom drugom i poznatijem bendu Queens of the Stone Age.

Kopirati
Drag cursor here to close