letači visokog neba

Čime lete i kako izgledaju luksuzni zrakoplovi poznatih

Lifestyle / Flash | 12. 12. 2016. u 16:25 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Web stranica "pressroomvip.com" predstavila je privatne zrakoplove nekih glumačkih zvijezda, s naglaskom na one najskuplje.

Obični smrtnici (obožavatelji slavnih glumaca) mogu barem virtualno zaviriti u letjelice Johna Travolte, Toma Cruisea, Celine Dion i drugih.

Tako primjerice avion Jima Careyja, tipa "Gulfstream V" košta gotovo 60 milijuna dolara.

Njegov privatni jet glasi kao vrlo brza letjelica i može prihvatiti do 16 putnika.

Radi usporedbe, novi američki predsjednik Donald Trump po svijetu leti Boeingom 75, koji stoji oko 96 milijuna dolara.

"Air Trump" raspolaže s ugodnim 'bračnim' ležajem, foteljama, mramornim kupatilom i drugim važnim 'sitnicama', s nizom pozlaćenih elemenata unutar salona za putnike.

Tom Cruise posjeduje "Gulfstream IV" vrijedan 36 milijuna dolara. Pored dvojice pilota, još 19 putnika mogu ići u "Mission Impossible" avanturu, ali i bilo kako i bilo kamo drugdje...

Glumac John Travolta sam pilotira i posjeduje sedam zrakoplova: "Boeing 707", "Bombardier Challenger 601", "Boeing 727", "Gulfstream" i druge.

Neke zvijezde kao što su Oprah Winfrey, Celine Dion i Steven Spielberg ponajviše vjeruju u "Bombardier Global Express XRS", koji košta oko 42 milijuna dolara.

Posebnost ovog zrakoplova je to što s jednim punim rezervoarom može letjeti i do 16 sati bez slijetanja. Unutarnji dizajn je besprijekoran i ispunjava sve želje.

Jedan od najbogatijih sportaša svih vremena, igrač golfa Tiger Woods, najradije leti tipom zrakoplova "Gulfstream G550", vrijednim 53 milijuna dolara.

Hollywoodska zvijezda Harrison Ford vozi se često tipom zrakoplova "Cessna 680 Sovereign", a pošto je i sam strastveni pilot, rado se u zrak vine i s nekim drugim letjelicama.

Njegova Cessna može primiti do 12 putnika, a vrijedi 18 milijuna dolara.

Najskuplji zrakoplovi kojima se voze poznati ili slavni su Air Force One (390 milijuna dolara), kojim leti američki predsjednik s obitelji i suradnicima, i leteća palača saudijskog princa Al Waleed Bin Talal Al Sauda (487 milijuna dolara).

Zrakoplov kojim još uvijek leti Barack Obama je u praktičnom smislu 'Bijela kuća s krilima'. Sav ugođaj, luksuz i sve što je potrebno za obavljanje predsjedničkog posla iznad oblaka, nudi Air Force One.

Saudijski kraljević raspolaže takvim luksuzom u zrakoplovu, da se jedva može zamisliti. Između ostaloga, tu je i garažno mjesto za Rolls Royce, koncertni glasovir, koncertna dvorana, četiri luksuzne sobe, s ekranima po zidovima i podovima, svim mogućim tehničkim i tehnološkim dostignućima, internet linkom, čime sve ne...

Radi se o jednom od najbogatijih ljudi na svijetu, tako da nas više ništa ne može iznenaditi.

Šteta što su stari Latini 'pristali' na izreku "Quod licet Iovi, non licet bovi" - bez nje bismo danas još i imali izgleda za neku kozmičku pravdu.

Kopirati
Drag cursor here to close