Drugi toplinski val

Cijeli krug pakla - Nakon Lucifera, stiže nam i Kerber

Nakon Lucifera, stiže nam i drugi toplinski val – Kerber zbog kojeg će temperature sezati čak iznad 40 Celzijevih stupnjeva
Lifestyle / Flash | 16. 07. 2023. u 09:35 Bljesak.info
Crveni meteoalarm za područje BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je u subotu u našoj zemlji bio najtopliji grad sa izmjerenih 37 stupnjeva Celzija, a da će svima idućih dana biti vruće ukazuje i crveni meteoalarm i temperature do 40 stupnjeva Celzija koje od sutra do srijede najavljuju meteorolozi. Kako se u Mostaru i omiljenom kupalištu na Bunici nose s vrućinama, provjerila je reporterka BHRT-a.

Nakon Lucifera, stiže nam i drugi toplinski val – Kerber zbog kojeg će temperature sezati čak iznad 40 Celzijevih stupnjeva i u Hercegovini. Neki se rashlađuju u zatamnjenim i klimatiziranim prostorima, dok drugi utjehu i rashlađenje nalaze uz vodu.

(ne)briga za radnike

"Ovdje sam došao malo na vikend i malo da obiđem familiju i da iskoristim malo da se rashladim na ovom kupalištu Bunica. Šteta što ovo nije malo bolje sređeno. Prošle godine je bilo malo bolje stanje, ne znam zašto je Grad Mostar ove godine malo zakazao", kaže Azer iz Sarajeva.

"Vrlo često dolazim. Možda svaki drugi dan dolazim. Ovo je neka glavna lokacija za rashlađivanje", dodaje Dominik iz Mostara.

Dok u brojnim europskim zemljama nadležne institucije izdaju naređenja da se skrati ili prilagodi radno vrijeme u najvrućem dobu dana, u našoj zemlji nadležne institucije izdaju preporuke koje nisu obavezne za poslodavce. Ipak, ima nekih poslodavaca i u našoj zemlji koji brinu o svojim radnicima.

Pazite sebe, ali i životinje

"Brinemo da imaju adekvatne uslove, da budu klimatizirane prostorije, da imaju dovoljno tekućine. Skratimo radno vrijeme kada je potrebno. Brinemo o tome da uslovi nisu za duži rad ili prilagodimo rad od kuće koliko se može", kaže nam Azer iz Sarajeva.

Ko je avanturističkog duha i ne odolijeva adrenalinskim sportovima ljeti, rafting ili safari izvrsna su prilika za tjelovježbu, rashlađivanje i uživanje odjednom. Rijeka Trebižat prava je poslastica za avanturiste, a oni koji pak ne idu u prirodu, nastoje izbjegavati vrelinu gradskog asfalta.

''Naše mostarsko vrijeme, mi se znamo ponašati", "Imamo klimu u kući. Ponekad je uključim. Ujutru otvorim sve da se rashladi i onda spustim roletne", samo su neki od komentara građana.

Unatoč preporukama i odredbama, Hitne službe zbog iznimno visokih temeperatura ljeti imaju pune ruke posla, a česti su kobni ishodi. Kako bi se izbjegli problemi, poželjno je pripaziti na sebe, ali nemojte zaboraviti pripaziti i na životinje.

 

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Lokalno po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima magle.

 Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica, Bugojno, Široki Brijeg i Sokolac 18; Livno 19; Sarajevo 20; Sanski Most 21; Bihać 22; Banja Luka i Zenica 23; Doboj, Prijedor i Trebinje 24; Mostar i Tuzla 25; Bijeljina i Neum 26°C.

Danas se u BiH, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura zraka očekuje uglavnom između 33 i 38°C

 
Kopirati
Drag cursor here to close