diskriminirajuće prakse

CGS u kampanji (NE) diskriminaciji rodilja u FBiH

Lifestyle / Flash | 04. 02. 2016. u 17:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U provedbu Kampanje (Ne) diskriminaciji rodilja u Federaciji BiH koju su pokrenule organizacije Žene ženama iz Sarajeva i HUG "Žena Trnova" u partnerstvu s šest organizacija uključen je i Centar za građansku suradnju (CGS) iz Livna.

Kako je za Fenu kazala Sonja Garić iz CGS-a, kampanja je prvenstveno usmjerena na povezivanje svih sudionika u zajedničko djelovanje u rješavanju problema na području Federacije BiH te zagovaranje rješavanja problema neujednačenih naknada za rodilje i osnivanje obiteljskog fonda iz kojeg bi se naknade isplaćivale.

U Federaciji BiH, po njezinim riječima, postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse rodilja. Naknada rodiljama isplaćuje se temeljem odredbi Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, koji propisuje da je županijska uprava zadužena za reguliranje naknade.

"Iznos naknada za rodilje u Federaciji nije ujednačen i ovisi o zakonskom rješenju svake županije, kao i visini raspoloživih proračunskih sredstava s tim da se naknada rodiljama u Hercegbosanskoj županiji isplaćuje prema odredbama dviju odluka", istakla je Garić dodavši da su to odluke o pravu na novčanu naknadu neuposlenim majkama i o pravu na naknadu umjesto plaće ženi-majci, za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta.

Visina naknada uposlenim i neuposlenim majkama nije ista, kaže Garić, navodeći da uposlene majke za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta imaju pravo na naknadu umjesto plaće u stopostotnom iznosu od ostvarene plaće koju je žena, majka uposlenik ostvarila u mjesecu koji je prethodio odlasku na porodiljni dopust dok neuposlene rodilje imaju pravo na novčane naknade u iznosu od 100 KM mjesečno po rođenom djetetu, te pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 300 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close