Svjetski dan srca

Četvrtina stanovnika BiH pretila

Lifestyle / Flash | 29. 09. 2016. u 12:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti stanovništva kako kod nas tako i u okruženju i šire, a u današnjoj akciji u Sarajevu liječnici i ostalo medicinsko osoblje stanovništvu su savjetovali kako u vrijeme brzog životnog tempa sačuvati zdravlje, energiju i dobro raspoloženje.

Stručnjaci navode da povišeni krvni tlak, masnoća i šećer u krvi mogu uzrokovati kardiovaskularne bolesti. Da bi sačuvali srce zdravim preporučuju zdrav način života što podrazumijeva pravilnu i umjerenu ishranu, fizičku aktivnost, izbjegavanje konzumiranja nikotina, alkohola i stresa te redovne kontrole.

Ugrožavanje zdravlja

Na Svjetski dan srca šefica Službe za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo FBiH Irena Jokić kaže Feni da se prevenirati može, a najviše se može učiniti podizanjem nivoa svijesti stanovništva da misli na zdravlje i faktore rizika koji ga mogu ugroziti.

''Od ranog djetinjstva treba voditi računa o zdravim stilovima života jer se tako mogu izbjeći ili ublažiti mnogi od faktora rizika. Kad već spoznamo da imamo neki od faktora rizika važno je držati ih pod kontrolom, uz pomoć obiteljskog liječnika'', naglasila je.

Statistika pokazuje da oko 44 posto stanovništva FBiH komzumira duhan, oko 25 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu, samo oko 24 posto odraslog stanovništva bavi se nekom od fizičkih aktivnosti, a čak više od 40 posto odraslih ima povišeni krvni tlak koji je vodeći faktor rizika bolesti srca.

Zdravi put kroz život

''Samo zajedničkim djelovanjem (obitelj, zdravstvo, obrazovne institucije) mogu se očekivati rezultati i pokušati naći zdravi put kroz život'', kazala je.

Za osobe koje su oboljele terapija je dostupna, na esencijalnim listama jesu dostupni lijekovi, ali pacijenti kad bi ih pitali za mišljenje, kaže doktorica Jokić, ne bi bili zadovoljni u potpunosti.

Obilježavanje Svjetskog dana srca u Sarajevu organizirao je Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS-a i Odborom za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih znanosti Akademije znanosti i umjetnosti BiH, a u toj akciji stanovništvu su darivali i jabuke.

Svjetski dan srca

Tlak je, među ostalima, izmjeren i Muharemu Bajramiju koji ima 82 godine i operirao je srčani zalizak. Kaže da se dobro osjeća, pokušava zdravo živjeti, a suština je kaže imati mjeru posebno u konzumiranju hrane.

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih znanosti Akademije znanosti i umjetnosti BiH na Svjetski dan srca organizirao je i međunarodni simpozij na kojem su sudjelovali domaći stručnjaci iz inozemstva.

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna od 2000. godine, u namjeri da se smanji brojka obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close