Humanitarci

Četrdeset godina Liječnika bez granica

Lifestyle / Flash | 20. 12. 2011. u 13:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1971. godine francuski liječnicu osnovali su u Parizu nevladinu organizaciju za humanitarnu pomoć Liječnici bez granica. Volonteri te najvažnije privatne humanitarne organizacije svakodnevno pomažu ljudima pogođenima ratom, epidemijama, prirodnim katastrofama.

Privatne donacije osiguravaju oko 80% financijskog fonda a vlada i korporacijske donacije osiguravaju ostatak. Sjedište organizacije je u Ženevi, a urede imaju u 20 zemalja. Organizacija pruža medicinsku zaštitu i naobrazbu u oko 70 država.

Liječnici bez granica nastali su kao odgovor na humanitarnu krizu u Biafri, a organizacija je tada samo posredovala između liječnika i medicinskih sestara i drugih humanitarnih organizacija. Za vlastite programe nedostajala su im sredstva.

Sve se promijenilo 1977. kad je udruženje organiziralo prvu veliku reklamnu kampanju. Na reklami je bilo tamnoputo dijete koje iza rešetaka gleda u promatrača, a iznad je pisalo Liječnici bez granica: u njihovoj čekaonici sjedi dva milijuna pacijenata. Počele su stizati donacije i Liječnici bez granica dobili su sredstva za vlastite projekte.

Liječnici bez granica ne angažiraju se samo humanitarno već nastoje i skrenuti pozornost na političku stvarnost tamo gdje djeluju. 

Kopirati
Drag cursor here to close