Dan žena

Četiri žene iz Mostara za primjer drugima: Danas i 'nježniji' spol ide u lov

Lifestyle / Flash | 08. 03. 2016. u 08:53 K.K. | Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom međunarodnog Dana žena portal Bljesak.info odlučio Vam je predstaviti četiri žene čiji životni uspjesi mogu postati nadahnuće mnogim (ženama) i čije priče govore kako se žene za svoja prava trebaju boriti cijelu godinu, ne samo jedan dan.

Predstavljamo Ivonu Ćavar, Jelenu Kordić Kuret, Amnu Popovac i Katu Šarć – žene koje kažu ''budimo ustrajne, budimo primjer dugima, ne dozvolimo da nas se taj dan tretira kao razmažene princeze, a cvijeće kupite i same sebi, bilo koji dan u godini''.

Ustrajne i hrabre žene

Kata Šarić hrabra žena koja je zbog pravne bitke za vlastiti stan postala poznata širom Hercegovine, koja je ''izvukla'' Mostarce na ulicu i pokazala zube zubatom pravosuđu u BiH.

Jedna je od žena kojoj na Međunarodni dan žena ''skidamo kapu'' zbog dostojanstva kojeg je imala tijekom ovi događaja, ali i zbog hrabrosti da prođe kroz pravnu bitku, te postupak deložacije.

Kata (1951.), koja trenutno živi u Mostaru, gotovo cijelog života je živjela u Drežnici, te se brinula o kući i djeci. Rodila je šestero djece, ali je danas četvero živo. Ova umirovljenica ima i dvoje unučadi.

Za portal Bljesak.info Kata je iznijela poruku ženama povodom njihovog dana.

''Žene se trebaju međusobno poštovati, trebaju biti hrabre i ustrajne. Trebaju imati poštovanje prema svima'', poručila je Kata ženama.

Politika je ženama 'prljav posao'

Da su žene u BiH jednake i jednako tretirane samo 'na papiru', te da u stvarnosti, puno teže nalaze posao (naročito na rukovodećim pozicijama), puno ga lakše gube i manje su plaćene od svojih kolega koji rade na istim pozicijama, smatra Amna Popovac, inženjerka elektrotehnike i poduzetnica.

''Često mi se dogodi da budem jedina žena na nekom od sastanaka. Imala sam neugodnih situacija, naročito na početku karijere, kada je muškarcima bilo teško prihvatiti da na ravnopravnoj osnovi razgovaraju sa mladom ženom. No, nakon prevazilaženja prvih nesporazuma i prepreka nisam imala problema u nastavku suradnje. Jako brzo sam se pozicionirala kao osoba od povjerenja sa kojom se isplati surađivati, tako da sam imala malo neugodnih situacija'', rekla je Popovac za Bljesak.info.

Činjenicu da je puno više muškaraca u politici nego žena, Popovac komentira kako je to iz razloga jer je ženama politika 'prljav posao' u koji se one ne žele petljati.

''Trebamo raditi na dva kolosjeka: istovremeno treba raditi na dekriminalizaciji političkog angažmana u BiH i ženama objašnjavati da se trebaju uključiti u politički život i graditi bolje društvo za svoju djecu. Podržavam kvote, kao jedan od alata povećanja zastupljenosti žena u politici'', govori Popovac.

Na upit što za nju predstavlja Dan žena te koju bi poruku poručila ženama povodom njihovog dana, Popovac govori kako bi žene taj dan trebale slaviti ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, što kod nas nije slučaj.

''Dan žena kod nas znači kupovinu cvijeća ženama i večernji izlazak 'na muziku'. To nije suština Dana žena, ali živimo u društvu koje više interesira trivijalno, nego suštinsko značenje tog datuma. Zamolila bih žene da se sjete stvarnog razloga obilježavanja Dana žena i taj dan iskoriste da afirmiraju svoje kolegice koje su postigle neke rezultate u ekonomiji, politici ili društvu. Cvijeće mogu kupiti i same sebi, bilo koji dan u godini'', poručila je ova mostarska poduzetnica.

Svojim primjereom potičem i ostale

Najbolja sportašica Grada Mostara u 2015. godini, karatašica kluba Neretva Ivona Ćavar, kaže kako biti žena u njezinoj profesiji njoj ne predstavlja nikakav problem. Činjenica da je žena je ohrabruje i potiče da još više pridaje radu i treniranju u svom sportu, te da time potiče i ostale.
''Karate se svrstava u borilački sport, pa mnogim ljudima predstavlja na prvi pogled da to nije ili nisu agresivni sportovi kojima bi se žene trebale baviti. Drago mi je da danas možemo rušiti te predrasude i time pokazati da se žene mogu jednako baviti karateom kao i muškarci,no danas je ipak taj broj muškaraca i žena u karateu jednak u svijetu. Treniram već 12 godina po uzoru na starijeg brata. Zavoljela sam taj sport već od malih nogu i danas on predstavlja sastavni dio mog života'', rekla je Ivona za Bljesak.info.

Kaže kako smatra da su žene u našem društvu sasvim jednake suprotnom spolu. Kaže kako postoje razni stereotipi i predrasude u nekim sredinama, no ističe da na ovim prostorima ne postoji diskriminacija spolova.

Međunarodni Dan žena za nju je jedan od posebnijih dana u godini.

''Taj dan je postao prilika muškarcima za iskazivanje poštovanja i ljubavi prema ženama. Poručila bi ženama da budu svoje,sretne i uživaju ne samo u tom, već u svakom danu u godini'', rekla nam je Ivona.

Ne plači, nisi curica

Da smo mi društvo koje se još uvijek čvrsto drži tradicije i običaja u kojima se zna gdje je ženi mjesto i obrušavamo se na svakoga tko se pokušava suprotstaviti toj konvenciji jer se bojimo promjena te da se to zadugo neće ni promjeniti, mišljenja je glumica Jelena Kordić Kuret.

''Ako pođemo od činjenice da je kod nas potpuno normalno žensko dijete oslovljavati sa "sine" ili muškom djetetu koje se udarilo reći "ne plači, nisi curica" ili savjet koji dobijemo ako nešto želimo uraditi najbolje "odradi to muški" onda vam je posve jasno na kojem smo stupnju emancipacije među spolovima. Problem ravnopravnosti žene u našem društvu, jednostavno se ne tretira nikako'', rekla je glumica.

Kordić Kuret govori ističe kako je u elizabetansko doba ženama bilo zabranjeno baviti se ovom profesijom i sve ženske uloge igrali su muškarci, dječaci.

''Od tada se stvari jesu značajno promijenile ali ono što nam je ostalo u amanet jeste da se literatura mnogo više bavila problemom muškarca nego problemom žene tako da u prosjeku u jednom klasičnom komadu imate 4 ili vise muških likova na jedan ženski karakterni lik. Samim tim se mnogo teže izboriti za "svoje mjesto". Moderna dramaturgija to ponešto mijenja i pokušava predstaviti problem žene jednako važnim te se tješim da u tom smislu i glumice dobivaju više prostora u svojoj profesiji. Osim možda toga, to što sam žena mi nikad nije ni pomoglo ni odmoglo u poslu, niti sam ikad to predstavljala kao bitan faktor.Želim vjerovati da sve što sam napravila u svojoj karijeri do sad, napravila sam isključivo svojim radom. Govorim iz pozicije glumice i vlastitog iskustva ali sam isto tako prilično sigurna da bi vam redateljice imale mnogo više stvari reći na ovu temu'', govori Kordić Kuret.

Jedino mjerilo vrijednosti, kao i u drugim tako i u glumačkoj profesiji, Kordić Kuret ističe kvalitetu nečijeg rada i talenta. Naivno bi bilo misliti kako podjele, kao i u nekim drugim slučajevima, ne postoje, no glumica ističe kako se ona može samo voditi sobom te tako i nastupati kad dogovara neki posao.

Spol i lov

''Podjela poslova? Muškarac kao jači spol ide u lov a žena kao nježniji ostaje kući na sigurnom i brine za djecu. Samo što je zanimljivo da danas taj nježniji spol isto ide u lov ali se od njih također očekuje da lovinu tranziraju, mariniraju, spreme je na stol a pri tome, kao što nam reklame govore, koriste dezodoranse da se ne bi oznojile, i ne daj nam bože,pokazale da su se umorile, jer valja još kuću pospremiti, oprati veš, djecu namiriti dok jači spol ima posla oko probavljana lovine. Pa mi vi sad recite jesmo li napredovali ili nazadovali po pitanju ravnopravnosti'', govori Kordić Kuret.

Na upit oko proslave Dana žena i njezine poruke za ženska prava, glumica je prilično sigurna kako Klara Cetkin, njemačka revolucionarka i borac za ženska prava nije imala na umu ovakav 8.ožujak kakav se danas slavi.

''Drage moje žene, samo da vas podsjetim da je 8. ožujak ustanovljen 1910. na inicijativu Klare Cetkin kao praznik Dan žena u znak sjećanja na demonstracije američkih žena u Chicagu 1909. koje su se borile za svoja prava. Ne trebamo dozvoliti da nas se taj dan tretira kao razmažene princeze koje že se oduševljavati srcekima, ružama i ostalim kerefekama i time nam zapusiti usta da ostatak godine svoja prava ne dovodimo u pitanje. Svaki dan treba biti 8.ožujak, borba za ravnopravnost. Drage mame i tate, odojimo svoju djecu da su jedino mjerilo vrijednosti ljudske kvalitete.To je jedini pravi put da buduće generacije žive u boljem svijetu od ovog trenutnog'', poručila je glumica.

Kopirati
Drag cursor here to close