Czechia

Češka Republika promijenila ime da ga Englezi lakše izgovaraju

Lifestyle / Flash | 23. 09. 2016. u 15:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češka Republika mijenja ime u "Czechia", kako bi govornicima engleskog govornog područja bilo lakše izgovarati.

Iako je u travnju Vlada Češke predložila korištenje ovog kraćeg imena, tek danas je 'Stalni odbor za geografska imena' savjetovao Britance da počnu koristiti novi termin, piše Independent.

"Czechia" je zapravo engleska verzija češkog naziva "Cesko", naziv "Czechia" koristit će se na sportskim događajima i u promociji zemlje u inozemstvu.

Dok, primjerice, Talijani, Nijemci, Slovaci i Hrvati već koriste skraćeno ime za ovu srednjoeuropsku zemlju, govornici engleskog govornog područja do sada su govorili isključivo Češka Republika. Novi naziv Czechia koristit će Britanci, Arapi, Španjolci, Rusi i Kinezi, a ovo skraćeno ime koristit će se i na sportskim natjecanjima,

Zagovornici imena Czechia kažu da ovaj naziv na engleskom može potjecati iz 19. stoljeća i da su ga primjenjivali zemljopisni uredi poslije raspada Čehoslovačke 1993. kao moguću kratku alternativu.

Ipak, ovaj naziv dosad nije uhvatio maha, i moguće je da neće biti lako prihvaćen kada dobije službeni status. Nekima jednostavno zvuči ružno. Drugi misle da je previše sličan nazivu Čečenije, što bi moglo izazivati zabunu.

Kopirati
Drag cursor here to close