zasadio zaratustra?

Čempres iz Abarkuha: Drugo najstarije drvo na planeti

Lifestyle / Flash | 04. 03. 2016. u 07:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čempres iz Abarkuha, drugo najstarije drvo na planeti, raste u istoimenom gradu u provinciji Jazd u centralnom Iranu.

Čempres iz Abarkuha, visine 25 metara i obujma od 18 metara, glavna je turistička atrakcija. Zasađen je prije oko četiri i po tisuće godina, i po tome je na neki način „vršnjak“ antičkih egipatskih piramida, piše iranska novinska agencija ISNA.

Čempres iz Abarkuha je samo 300 godina mlađi od rekordnog bora iz kalifornijskih Bijelih planina, čija se starost procjenjuje na 4.800 godina.



Neke legende porijeklo ovog drevnog čempresa pripisuju Jafetu, Nojevom sinu, dok drugi vjeruju da ga je posadio Zaratustra.

Povoljni prirodni uvjeti lokacije na kojoj se nalazi smatraju se glavnim razlogom za dugovječnost ovog drveta, mada je sada okružen urbanim parkom i na udaru smetnji neprirodnih elemenata.
U starom Iranu, sađenje drvec´a bilo je od velikog značaja, što dokazuju i gravure pronađene na zidinama Persepolja. Zaratustra je posebno vjerovao da je čempres sveto drvo, pošto je ostajalo zeleno tijekom cijele godine.

Čempresi su obično bili prvi izbor iranskih vrtlara. U svim poznatim perzijskim vrtovima, kao što su Fin Garden, Mahan i Dovlat Abad, ovo drvo imalo je glavnu ulogu.

Kopirati
Drag cursor here to close