Baština

Budistički i hinduistički hramovi u Nepalu pod zaštitom UNESCO-a

Budizam je jedna od najvećih religija u Nepalu i inspirirao je mnoge filozofije i arhitekture širom svijeta. Mnogi budistički i hinduistički hramovi u Nepalu proglašeni su zaštićenim područjima od strane Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje
Lifestyle / Flash | 23. 01. 2023. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S raznolikom prirodnom ljepotom, tradicionalnom baštinom i bogatom povijesti, Nepal je jedno od kulturno najprivlačnijih mjesta na svijetu, javlja Anadolija.

Povijesni gradovi i hramovi okruženi su širokim planinskim lancima koji obuhvataju zemlju zajedno s njenim izuzetno raznolikim pejzažom. S nizom etničkih grupa, Nepal je područje bogato hramovima.

Budizam je jedna od najvećih religija u Nepalu i inspirirao je mnoge filozofije i arhitekture širom svijeta. Mnogi budistički i hinduistički hramovi u Nepalu proglašeni su zaštićenim područjima od strane Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Jedan od njih je Buda park u Swayambunath-u (Hram majmuna) u Katmanduu.

U vrijeme vladavine cara Ashoke, u Patanu su izgrađene mnoge budističke stupe, uključujući četiri Ashoka stupe. Ashoka je posjetio dolinu Katmandua prije nekih 2.500 godina i izgradio ono što su bili savršeni primjeri drevne tradicionalne arhitekture. I oni su pod zaštitom UNESCO-a.

Pashupatinath je jedan je od najvažnijih hinduističkih hramova i jedan od najvećih svetišta Šive na indijskom poluotoku. Nalazi se pet kilometara sjeveroistočno od središta Katmandua, a sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koje su tijekom stoljeća podignuti uz obale svete rijeke Bagmati.

Kopirati
Drag cursor here to close