Daj svoje obećanje

Brojač obećanja stigao u Mostar

Lifestyle / Flash | 04. 12. 2016. u 14:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Banja Luke, Bijeljine i Tuzle "brojač obećanja", na svom proputovanju kroz BiH, stigao je i na jug naše zemlje, u Mostar.

U okviru kampanje ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, postavljen je danas u Mepas Mall-u, a svi građani i građanke pozvani su da, u naredna dva dana, pritiskom na taster daju svoj glas za sprječavanje nasilja.

Cilj kampanje, koju pod sloganom ''Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini'' provodi UN Women, u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske, je podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja u našem društvu.

Naime, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine iskusila je neki oblik nasilja.

Istraživanja pokazuju da su izvršioci nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodice, te da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji oblik nasilja.

Izradom specijalnog 'brojača obećanja', koji tijekom 16 dana aktivizma simbolično prikuplja obećanja građana i građanki za isključenje nasilja, poslana je poruka kako svako od nas ima ulogu da vidi, prepozna i reagira na nasilje te sudjeluje u stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve.

''Ideja je bila da animiramo što veći broj žena i muškaraca da sudjeluju u podizanju svijesti o postojanju nasilja nad ženama i djevojčicama u našem društvu, i brojač je tu da ih podsjeti da je i njihov glas bitan u promjeni ukupne percepcije javnosti. Kampanja je startala u Banja Luci, nastavila se u Bijeljini i Tuzli, i u proteklom periodu, tačnije za šest dana, 6476 osoba je dalo svoj glas za isključenje nasilja. Ovim putem pozivam sve građane i građanke Mostara da posjete Mepas Mall i pritisnu taster na brojaču, daju svoje obećanje i tako podrže kampanju'', izjavila je Aleksandra Kuljanin, službenica za komunikacije UN Women ureda u BiH.

"Brojač obećnja" bit će postavljen u Mepas Mallu 4. i 5. prosinca , a glasovati se može od 10 – 20 sati. Potom, brojač putuje u Sarajevo, na finalnu destinaciju, gdje će, do završetka kampanje, u BBI Centru.

Kopirati
Drag cursor here to close