Istraživanje

Bolje ćete se oporaviti od operacije ako slušate glazbu

Lifestyle / Flash | 13. 08. 2015. u 06:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slušanje glazbe prije, tijekom i poslije operacije smanjuje tegobe pacijenta, ublažava mu nervozu i umanjuje potrebu za korištenjem lijekova protiv bolova, priopćili su danas britanski znanstvenici.

Poslije proučavanja podataka o 7.000 pacijenata, znanstvenici su objavili da bi ljudima koji idu na operaciju trebalo dozvoliti da izaberu glazbu koju će slušati tijekom procedure, piše Srna.

Oni su istovremeno upozorili da glazba ne smije ometati komunikaciju među članovima medicinskog tima tijekom operacije.

"Glazba je neinvazivna, sigurna i jednostavna intervencija koja treba biti na raspolaganju svima koji idu na operaciju", izjavila je Ketrin Meds sa Sveučilišta Brunel, koja je bila sudionik studije.

Tim stručnjaka usporedio je rezultate standardne medicinske njege i ostalih intervencija bez upotrebe lijekova, poput masaže i relaksacije, tijekom postoperativnog razdoblja za odrasle.

Rezultati su pokazali da su pacijenti bili znatno manje uznemireni poslije operacije i da su bili zadovoljniji nakon što su slušali glazbu. Također im je bilo potrebno manje lijekova protiv bolova.

Utvrđeno je da slušanje glazbe ima pozitivan utjecaj u svakom trenutku, ali da su rezultati bolji ukoliko je pacijent sluša prije operacije, nego tijekom ili poslije zahvata.

Pozitivan efekt je još izraženiji ako je pacijentu dozvoljeno da sam bira glazbu.

Tim koji je proveo istraživanje sada planira razviti program uvođenja glazbe u Kraljevsku bolnicu u Londonu za žene koje imaju carski rez ili histeroskopiju.

Kopirati
Drag cursor here to close