Veći prihodi bolji život

Bogati žive 15 godina dulje nego siromašni

Lifestyle / Flash | 13. 04. 2016. u 08:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novac i mjesto prebivališta imaju veliku ulogu u određivanju očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Državama, zaključak je studije u kojoj se tvrdi da najbogatiji Amerikanci žive u prosjeku 15 godina dulje od siromašnih.

Najbogatiji američki državljani - što znači 1 posto populacije - žive u prosjeku 15 godina dulje od svojih sugrađana s malim prihodima, navodi se u istraživanju ekonomista Raj Chettyja sa Stanforda objavljenom u Časopisu američke liječničke udruge (JAMA).

Autori su do tog zaključka došli na temelju podataka američke porezne i mirovinske službe. Oni pokazuju da bogati žive dulje bez obzira gdje žive, dok kod siromašnih mjesto prebivališta ima veću ulogu u životu i smrti.

Siromašniji stanovnici San Francisca, Los Angelesa i New Yorka dulje su zdraviji od stanovnika u industrijskim zonama i na manje bogatim područjima zemlje. Stručnjaci ne znaju zašto je tako.

Primjerice, rezultati pokazuju da Amerikanci s niskim godišnjim prihodom od oko 23 000 dolara imaju velikih izgleda da požive do 89. S druge strane, oni s manjim prihodima u Detroitu, sjedištu američke automobilske industrije, i u drugim industrijskim gradovima, u prosjeku ne dožive 74.

Kopirati
Drag cursor here to close