Sezona lova

Bocvana prodaje dozvole za ubijanje slonova

Vlada tvrdi da će to pomoć naseljima u koja slonovi ulaze i stvaraju štetu te da zemlja ima prevelik broj slonova
Lifestyle / Flash | 07. 02. 2020. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bocvana u petak održava prvu dražbu za dozvole za lov na slonove, nakon što je prošle godine ukinula zabranu lova na te ugrožene životinje. Vlada je najavila prodaju dozvola za ubijanje 70 slonova u ograničenom lovnom području.

Vlada tvrdi da će to pomoć naseljima u koja slonovi ulaze i stvaraju štetu te da zemlja ima prevelik broj slonova. Sezona lova počinje u travnju 2020. Nadmetati se mogu tvrtke registrirane u Bocvani i one u vlasništvu državljana Bocvane, a na dražbi mogu sudjelovati uz polog od 18.300 američkih dolara.

Vlada predsjednika Mokgweetsija Masisija u svibnju je ukinula zabranu, nakon što je prethodni predsjednik Ian Khama, gorljivi zaštitnik okoliša, 2014. zabranio lov na te životinje kako bi zaustavio pad njihova broja. Masisi brani svoj potez tvrdnjama da neće ugroziti populaciju slonova. Ukidanje zabrane osudile su udruge za zaštitu okoliša.

Afrički slon ugrožena je vrsta kojoj prijeti izumiranje. Broj jedinki pao je s 1,3 milijuna 1979. na oko 415.000 u 2015. U Bocvani, uglavnom u nacionalnom parku Chobe, živi najveća populacija afričkih slonova - 135.000 jedinki, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close