Prognoza

Bit će ovo mokar ožujak: Kiša svaki drugi dan

Lifestyle / Flash | 02. 03. 2017. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogućnost proljetnih poplava na Balkanu koje su najavile neke svjetske meteorološke stanice, domaći stručnjaci u oblasti klimatologije ne isključuju i pripisuju ih klimatskim promjenama koje uzimaju maha.

"Činjenica je da će po izvještajima Europskog meteorološkog centra, ali i po našim, u ožujku biti mnogo kiše. Trenutne prognoze kažu da bi padaline trebale biti budu svaki drugi dan. Mrazeva neće biti, osim osmog i devetog ožujka, kada bi moglo biti i malo snijega", kazao je za Nezavisne novine Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Odbora za klimatske promjene BiH.

Kuštrinović kaže da, iako je ožujak poznat kao "suh" mjesec, ovogodišnji neće biti zbog velikog nevremena koje je na sjeveru starog kontinenta i koje će svojom cirkulacijom u naše krajeve "gurnuti" nestabilnu masu.

Zbog toga će, kaže, Civilna zaštita morati biti opreznija i s velikom budnošću treba paziti na situaciju, dok iz Civilne zaštite odgovaraju da su spremniji nego što su bili u svibnju 2014. godine, kada su BiH zahvatile katastrofalne poplave.

Prema Kuštrinovićevim riječima, količina padavina će biti između 50 do 100 litara po metru četvornom.

"Mi situaciju pratimo redovno, pravimo svoje izvještaje, a svakih 15 dana ih dobivamo i od Svjetske meteorološke organizacije, to jest njihovih europskih sjedišta", rekao je.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banja Luci i član stručnog tima koji ispred BiH sudjeluje na svim svjetskim događajima u oblasti klimatskih promjena, rekao je kako na svim netipičnim pojavama možemo "zahvaliti" narušenoj klimi.

"Zato je važno da shvatimo da je energetska efikasnost čiji se dan obilježava svakog 2. ožujka u veoma bliskoj vezi s klimatskim promjenama. Tako da je potrebna racionalna upotreba resursa i veća koncentracija na obnovljive izvore energije, jer sve je povezano kao karike u lancu", rekao je Trbić.

Kaže da, pored obilnih kiša, klimatski modeli u čijim izradama i on sudjeluje, upozoravaju da BiH u budućnosti očekuje više dana sa sve jačim vjetrom, formiranje malih tornada, popularno zvanih trube ili pijavice, kao i velikih količina grada.

"Što se tiče pojave velikih tornada, to je mala mogućnost, prije svega zbog konfiguracije terena koja je kod nas drugačija od, recimo, američkog kontinenta, gdje je ta pojava veoma česta", dodaje Trbić.

Svibanjske poplave iz 2014, koje su stručnjaci nazvali stogodišnjom katastrofom, unazadile su u BiH gospodarstvo, ekonomiju, prouzrokovale više od dvije milijarde štete, a što je najtragičnije, bilo je žrtava, navode Nezavisne novine.

Najmanje 21 osoba je poginula, dvije se vode kao nestale, a na tisuće su evakuirane iz svojih domova.

Kopirati
Drag cursor here to close