SDP

BIH: Zakon o biomedicinskoj oplodnji rigorozan i pun zabrana

Lifestyle / Flash | 29. 04. 2017. u 14:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (FENA) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH smatra da je Prijedlog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je predložila Federalna vlada i nedavno je u formi nacrta podržan u ovom domu, jedan od najrigoroznijih zakona ove vrste u regiji.

''Rigorozan je jer je pun zabrana, odnosno parovima koji ne mogu imati djecu prirodnim putem, zabranjuje veliki broj stvari. Najeklatantniji primjer je nedozvoljavanje doniranja biološkog materijala od trećih osoba (heterologna oplodnja) te također nije dozvoljeno surogat-majčinstvo. Možda najgore od svega iz tog nacrta jeste da, ukoliko bi parovi prekršili navedene zabrane, morali bi kazneno odgovarati, što je, u situaciji u kojoj se oni nalaze, najgore što bi im se moglo dogoditi'', citat je iz današnjeg priopćenja SDP-a BiH.

Vladin nacrt zakona nikako nije prilagođen onima kojima tretman umjetne oplodnje može pomoći da ostvare potomstvo. Potpuno je zanemareno i vrijeme za implementaciju ovog zakona, jer prema planu Vlade, postao bi primjenjiv najranije za 18 mjeseci, dok je prijedlog SDP-ovog zakona iz ove oblasti predviđao primjenu najkasnije za četiri mjeseca, navedeno je također u priopćenju SDP-a.

Vladin Nacrt zakona krši međunarodne zdravstvene konvencije jer parovima koji imaju problema sa začećem ne dopušta jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na liječenje, što na kraju dovodi do toga da je ovim parovima značajno otežano dobiti potomstvo, tvrdi SDP.

Kopirati
Drag cursor here to close