DNK analiza

BiH: Svaki četvrti testirani nije biološki otac djeteta

Lifestyle / Flash | 28. 02. 2016. u 15:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj muškaraca u Bosni i Hercegovini živi u zabludi da su očevi djece koju smatraju svojom, piše Večernji list.

Istraživanje, odnosno usporedno testiranje DNK uzoraka očeva i djece, koje je proveo sarajevski Institut za genetički inženjering i biotehnologiju, dalo je vrlo zanimljive rezultate.

U Institut godišnje u prosjeku stigne oko 100 zahtjeva za utvrđivanje očinstva. U prosjeku 25 - 30 posto provedenih analiza rezultiraju odbacivanjem biološkoga očinstva ispitivane osobe.

To znači da je svako četvrto testirano očinstvo negativno. Ovaj prosjek je sličan posljednjih nekoliko godina, potvrdili su iz forenzičke genetike Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu.

Širok je dijapazon podnositelja zahtjeva. Nekada su to majke, nekada očevi koji provjeravaju biološko očinstvo, a nekada muškarci koji misle da su očevi, a nekada su to i roditelji potencijalnih roditelja. Nema pravila i stereotipa – navode iz Instituta. Na testiranje dolaze radnici, nezaposleni, profesori, poznati i nepoznati, a za sve vrijedi da je njihova anonimnost zajamčena. Javljaju se ljudi privatno ili preko suda.

Iz Instituta potvrđuju da je sama metoda testiranja bezbolna, brza i iznimno pouzdana.

“Uzima se bris bukalne sluznice što je potpuno bezbolna metoda koja ne traje dulje od 10 sekundi. Rezultati se dobiju u roku od 10 - 15 radnih dana, a kada se radi o hitnim slučajevima, moguće je analizu realizirati i u roku od 2 - 3 dana. Cijena testiranja je 750 KM, dok testiranje samo djeteta i potencijalnoga oca košta oko 500 KM”, kažu iz Instituta.

U nekim sredinama u našoj zemlji je provjera očinstva još uvijek tabu-tema i nerijetko osobe ostanu uskraćene za pravu istinu.

No, napominju da, ako i jesmo konzervativni, onda te konzervativnosti definitivno nema u ovome aspektu. Broj testiranja očinstva u BiH, u korelaciji s ukupnim brojem stanovnika BiH, ne razlikuje se značajnije od ostalih zemalja u regiji, ali i Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close