Promjene

BiH se godišnje grije za stupanj

Lifestyle / Flash | 02. 08. 2017. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je kako povećanje temperature zraka na godišnjoj razini na području BiH iznosi od 0,4 do jedan stupanj Celzijusa, dok porast temperature tijekom vegetacijskog razdoblja (travanj-rujan) dostiže i do 1,2 stupnjeva.

Golić je naglasila da u analiziranom razdoblju svi indeksi toplih temperaturnih ekstrema imaju trend rasta, dok su indeksi hladnih temperaturnih ekstrema u padu.

Iz resornog Ministarstva je objavljeno da su do ovih podataka došli stručnjaci prilikom izrade Trećeg nacionalnog izvještaja BiH i Drugog dvogodišnjeg izvještaja o emisiji plinova s efektom staklene bašte BiH, čiju su proceduru usvajanja završile institucije Srpske, Federacije BiH i BiH.

U Trećem nacionalnom izvještaju BiH konstatirano je da je u posljednjih pet godina BiH suočena s nekoliko ekstremnih klimatskih i vremenskih pojava, koje su prouzrokovale enormnu materijalnu štetu i izravno utjecale na živote nekoliko stotina tisuća stanovnika.

Posebno su istaknuti suša iz 2012. godine i katastrofalne poplave u 2014. godini.

Ovi izvještaji, koji su usvojeni u skladu s Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama i predani tajništvu Konvencije u Bonnu, su strateški dokumenti, značajni za održivi razvoj, koji povezuju zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena s ključnim elementima socio-ekonomskog razvoja.

U izvještajima su ažurirane i unaprijeđene informacije u vezi s klimatskim promjenama - inventar plinova, koje imaju efekt staklene bašte, mjere za ublažavanje klimatskih promjena, ranjivost na klimatske promjene, poduzeti koraci na adaptaciji na klimatske promjene, kao i informacije o javnoj svijesti, obrazovanju, obuci, sustavnom istraživanju, te prijenosu tehnologija.

Projekt izrade ovih dokumenata, uz financijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, implementirao je Razvojni program UN u BiH, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, kao kontakt institucija za Okvirnu konvenciju UN o klimatskim promjenama, koordiniralo je aktivnosti u okviru institucija u BiH.

Na izradi izvještaja radilo je 48 stručnjaka, uz aktivno učešće stručnjaka iz resornih ministarstva, prenosi Srna.

Izrada ovih izvještaja je obaveza koju je BiH preuzela kao potpisnica Okvirne konvencije, odnosno da nacionalni izvještaj izradi svake četiri, a izvještaj o plinovima koji imaju efekt staklene bašte svake dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close