Problem držae

BiH nema sustavnu prenatalnu politiku

Lifestyle / Flash | 06. 03. 2017. u 11:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravo na roditeljstvo bez diskriminacije, naziv je tematske sjednice Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zasjedala danas u Sarajevu, a to je jedan od događaja kojima se obilježava Međunarodni dan žena.

Predsjedavajući Povjerenstva Mirsad Isaković naglasio je da se skup održava u situaciji kad natalitet u BiH, već deset godina, opada. Zato temu skupa treba obraditi u kontekstu zakonskih propisa i svega onoga što je diskriminatorno u toj oblasti.

''Nemamo sustavnu prenatalnu politiku, a na diskriminaciju u vezi s porodiljnim naknadama za žene u FBiH. Ovo povjerenstvo je više puta upozoravalo i tražila da to pitanje bude adekvatno zakonski riješeno'', kazao je.

Važnim je označio i pomoć države u sustavnom rješavanju problema koji muče oko dvadeset posto parova da se ostvare kao roditelji, a to ne mogu zbog zdravstvenog problema steriliteta. Podršku Povjerenstvu u njihovim naporima, s tim u vezi, dosad su pružile nevladine organizacije, ali nije bilo dovoljno podrške u parlamentu.

Indiana Husić-Šabanović iz Ženske mreže BiH skrenula je pažnju na sve ono čime se žene u BiH suočavaju na svom putu da bi se ostvarile kao majke, nepostojanju zakonske regulative i zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

''Često su prinuđene odustati na tom putu, jer više nisu u mogućnosti financirati sve te postupke medicinski potpomognute oplodnje'', kazala je.

Šef Odsjeka za politiku i planove Misije OSCE-a u BiH Jeri Mass istaknuo je podršku OSCE-a radu Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova i naporima koje poduzimaju na postizanju ravnopravnosti spolova. Kazao je da neravnopravnost spolova, između ostalog, utječe i na ekonomski položaj tih osoba.

Tematska sjednica dio je aktivnosti Tjedna ravnopravnosti spolova, a namjera je sagledati stanje u toj oblasti a sve da bi ta oblast bila uređena na pravi način.

Kopirati
Drag cursor here to close