Vrti i dalje

BiH ne može ukinuti odredbu o zimskom i ljetnom računanju vremena

Lifestyle / Flash | 15. 10. 2016. u 10:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su neke zemlje, poput Rusije i nedavno Republike Turske uvele stalno ljetno računanje vremena i neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem, to se u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći, još neće dogoditi.

Posljednje nedjelje u listopadu doći će do prelaska na zimsko računanje vremena, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 03.00 računati kao 02.00 sata.

''Jasno se može reći da ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se u BiH promijeni način računanja vremena, uključujući i "pomjeranje sata", jer smo dio Europe u kojoj o tome nema nikakvih naznaka takve vrste'', mišljenje je ekonomskog analitičara Igora Gavrana.

On je u razgovoru kazao da bi ideja da sama BiH i pomisli na ovakve izmjene bila potpuno nerazumna i ničim opravdana.

''Nema apsolutno nikakvih naznaka o tome i to se neće dogoditi uskoro, a niti ikada, ako se isto ne dogodi u EU, odnosno Europi'', ističe Gavran.

Kada je riječ o ekonomskim efektima, pojašnjava da su oni bili izvorni povod uvođenja ove mjere pomjeranja vremena, odnosno motivacija je bila ušteda energije zbog produžavanja trajanja dana.

''Taj argument i danas je validan, uz dodatni argument da je ovaj sustav već toliko dugo u primjeni da se manje može govoriti o "promjeni", a više o stabilnosti i stalnosti njegove primjene. Negativni argumenti su gubici u produktivnosti i uticaj na psihu i bioritam čovjeka u razdoblju pomjeranja vremena, međutim, pošto se ove promjene uvijek događaju vikendom i ovaj argument protiv je upitan. Sve kvantifikacije, pozitivne i negativne, mahom su procjene i prepotstavke, pa je teško uporediti dvije konkretne brojke za i protiv'', podvlači Gavran.

U svakom slučaju, čak i da su efekti jedne ili druge opcije iznimno značajni za BiH, Gavran zaključuje da država ovakvog geografskog, političkog i ekonomskog položaja ne može sebi dopustiti "ekscentrično izdvajanje iz okruženja i ima samo jednu opciju, a to je da slijedi EU i ostatak Europe".

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ističu da je pitanje računanja vremena u Federaciji BiH uređeno Zakonom o računanju vremena.

Pojašnjavaju da je spomenuti zakon temporalnog karaktera, s obzirom na to da je njime propisano da će se primjenjivati do donošenja zakona o računanju vremena Bosne i Hercegovine.

''S tim u vezi, u Federaciji BiH nisu planirane izmjene spomenutog propisa, kojim bi se pitanje računanja vremena samo za ovaj entitet uredilo na drugačiji način'', kazali su u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close