Manje od Hrvata i Srba

Bh. građani piju manje od susjeda

Lifestyle / Flash | 07. 02. 2014. u 07:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. građani s prosjekom od 9,6 litara alkohola godišnje po glavi stanovnika piju manje od stanovnika susjednih država, a prvi na listi su Hrvati, koji popiju 5,5 litara više od nas.

Ove podatke pokazala je mapa svijeta, koju je objavila stranica ChartsBin. Na mapi se nalaze podaci o količini popijenog alkohola po glavi stanovnika, kao i omiljeno piće u svakoj od država.

Tako su, poslije Hrvata, Srbi, koji popiju 11,12 litara godišnje po osobi. Nakon ove dvije zemlje, slijede BiH, Makedonija sa 8,5 litara i Albanija sa 6,7 litara po stanovniku.

Ako je suditi po ovim podacima, najviše alkohola popiju stanovnici Moldavije, po 18 litara čistog alkohola u godini dana, a slijede Češka, Mađarska i Rusija. Najmanje alkohola pije se u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Kada su u pitanju omiljena pića, mapa je pokazala da se u BiH najviše piju žestoka pića, u Hrvatskoj vino, dok građani Srbije najviše vole pivo. Pivo i vino su među najzastupljenijim vrstama alkohola u svijetu, pišu Nezavisne novine.

Lejla Ramić, predsjednica Udruženja "Klubovi liječenih alkoholičara" Kanton Sarajevo, kaže da se u bolnici godišnje liječi 150 alkoholičara, dok kroz savjetovalište prođe čak oko 4.000 alkoholičara na godišnjoj razini.

Prema njenim riječima, popiti jedno piće je društveno prihvatljivo i dio je socijalnog ponašanja.

Međutim, dodaje ona, poslije rata veliki broj građana počeo je da pije zbog tog posttraumatskog stresnog poremećaja.

"Mnogi imaju problem s nesanicom i onda popiju dvije ili tri čašice alkoholnog pića kako bi im pomoglo zaspati. Javljaju im se i jako neugodne slike iz rata pa i zbog toga posežu za alkoholom", pojašnjava Ramićeva.

Ona kaže da mladi najviše piju da zaborave na probleme i današnju situaciju, koja nije nimalo ružičasta.

Bh. građane i radnike u ugostiteljskim objektima nisu iznenadili ovi podaci, ali ipak ističu da pijemo više nego što statistika kaže.

Nezavisne navode da psiholozi smatraju kako konzumiranje alkohola predstavlja "način otapanja životnih ili individualnih problema".

"Društvena reakcija po ovom pitanju i u sklopu ovog problema nije adekvatna. Treba se podsjetiti da je stanje mentalnog zdravlja u BiH u posljednjih 10 godina loše. Alkoholizam je samo jedna forma mentalnog zdravlja, odnosno mentalne bolesti", ističu ovi stručnjaci.

Prosječno godišnje ispijanje alkohola

15,10 litara Hrvatska
11,12 litara Srbija
9,6 litara BiH

Kopirati
Drag cursor here to close