U tijeku izrada propisa

Bez pravilnika, nema ni službenih kupališta u Federaciji

Tekst Pravilnika je, tvrde, upućen na usuglašavanje u Federalno ministarstvo zdravstva.
Lifestyle / Flash | 21. 07. 2020. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenih kupališta na području Federacije BiH nema, sve dok se ne donese propis kojom će biti određeno koje vode zadovoljavaju uvjete za kupanje, sve do tada, građani se na vlastitu odgovornost kupaju u tradicionalnim kupalištima.

Kako je za Bljesak.info pojašnjeno iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) prema Zakonu o vodama utvrđeno je da kriterije za kupališta propisuje federalni ministar nadležan za vode u suradnji s federalnim ministrom nadležnim za zdravstvo, što znači da Zakon propisuje  donošenje pravilnika, a ne uvođenje Uredbe o upravljanju kvalitetom vode za kupanje.

Tekst Pravilnika je, tvrde, upućen na usuglašavanje u Federalno ministarstvo zdravstva.

''Ovo Ministarstvo  je u ovoj godini pripremilo Radni tekst Pravilnika o kupalištima na površinskim vodama sa obrazloženjem i isti sredinom lipnja 2020. godine uputilo na izjašnjenje Federalnom ministarstvu zdravstva  radi usuglašavanja teksta sa organom uz čiju suradnju se isti donosi. Tek poslije toga će FMPVŠ provesti javne konsultacije po  usuglašenom tekstu ovog  propisa, objaviti isti na internetskoj stranici i pozvati sve zainteresirane strane da daju svoje primjedbe i sugestije'', kazala je pomoćnica ministra u Sektoru za vode, Hazima Hadžović.

Hadžović dodaje da je na osnovu toga će FMPVŠ pripremiti Prijedlog pravilnika koji će se uputiti u procedure pribavljanja mišljenja i donošenja pravilnika objavom u 'Službenim novinama FBiH'.

''Tek nakon provedene procedure i objave navedenog Pravilnika tradicionalna kupališta ce se i službeno proglasiti za kupališta a na osnovu uslova i kriterija  propisanih ovim Pravilnikom'', rekla je za Bljesak.info pomoćnica ministra, napominjući da je radni tekst navedenog pravilnika pripremljen uz visok stupanj usuglašenosti sa zahtjevima za kupališta iz EU Direktive o upravljanju kvalitetom vode za kupanje 2006/7EZ, pa su istim uvjeti  za kupališta  propisani u smislu njihovog proglašavanja i osiguranja zaštite zdravlja  kupača.

U Radnom tekstu pravilnika u prelaznim odredbama, tvrdi, dani su rokovi za usklađivanje sa uvjetima i kriterijima koji su sadržani u prilozima pravilnika. Oni se odnose na monitoring kvalitete vode na kupalištu, ocjenu kvalitete vode, profil vode za kupanje i dr. elemente koji moraju biti ispunjeni da bi  jedinica lokalne samouprave, prije početka svake sezone kupanja, izvršila proglašenje lokacija kupališta, odnosno da bi drugi zaduženi organi iste lokacije uvrstili u popise voda za kupanje.

Ugrađene su i zabrane na kupalištima, u skladu odredbama koje su propisane  Zakonom o vodama za područja kupališta, a pravilnikom su precizirane dužnosti vodne i sanitarne inspekcije  na kupalištima.

Inače, osim kupališta, da nema Neuma, jedinog izlaza Bosne i Hercegovine na Jadransko more, Hercegovačko-neretvanska županija ne bi imala ni službenih plaža.

Hercegovci bijeg od nesnosnih vrućina pronalaze u tzv. tradicionalnim kupalištima. Kvalitetu vode na tim kupalištima Agencije za vodno područje Jadranskog mora. Posljednjom analizom vode, potvrđeno je za Bljesak.info, rijeka Neretva na području Mostara ne zadovoljava uvjete za kupanje, ali je mikrobiološka situacija bolja u ostatku Hercegovine.

Budući da bh. građanima kojima je zbog pandemije ograničen ulazak u susjedne zemlje, primorani su za osvježenje na domaćim kupalištima, no sve dok se procedure s donošenjem Pravilnika ne završe, upitno je i gdje se sve može sa sigurnošću kupati.

Kopirati
Drag cursor here to close