Jedinstvena strategija

Beč novom strategijom za pesticide želi spasiti biodiverzitet

Pesticidi mogu imati širok spektar negativnih efekata na biodiverzitet, raznolikost insekata, a potom i na ptice i druge životinje.
Lifestyle / Flash | 01. 04. 2022. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradske vlasti Beča su usvojile jedinstvenu strategiju za minimiziranje upotrebe pesticida, čime su preuzeli lidersku ulogu u ovoj oblasti u Austriji.

Pesticidi mogu imati širok spektar negativnih efekata na biodiverzitet, raznolikost insekata, a potom i na ptice i druge životinje.

"Različitost insekata je značajno opala posljednjih decenija. Stoga nam je posebno važno da ovdje poduzmemo aktivne protumjere i da dugoročno svedemo upotrebu pesticida širom Beča na minimum", naglašava Jürgen Czernohorszky, član gradske vlade iz resora za klimu.

Brojne naučne studije pokazuju da se raznolikost insekata u Evropi decenijama smanjuje. Sa ekološke tačke gledišta insekti su od velikog značaja i ispunjavaju brojne zadatke. Oni djeluju na ključnim mjestima u mreži ishrane i preuzimaju oprašivanje, kontrolu štetočina ili razgradnju organskih tvari.

"Grad je već dobar primjer i uveliko smanjuje upotrebu pesticida u vlastitoj sferi utjecaja od 1980-ih. Hemijskosintetičke pesticide zamijenili smo biološkim agensima i alternativnim procesima. Upotreba sumnjivih supstanci poput glifosata potpuno je ukinuta", dodaje Czernohorszky.

Posebna pažnja posvećuje se kontinuiranoj održivoj upotrebi poljoprivrednog zemljišta i uzgoju namirnica organskog porijekla, pri čemu bečka Poljoprivredna komora poljoprivrednicima pruža svu potrebnu podršku.

Kopirati
Drag cursor here to close