Gugu dada

Bebama u učenju da govore pomaže slušanje glasova njihovih vršnjaka

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2015. u 06:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje kanadskih znanstvenika pokazalo je da bebama u učenju da govore pomaže slušanje glasova njihovih vršnjaka, piše Anadolu Agency (AA).

Kanadski znanstvenici sa Univertiteta McGill u Montrealu, ustanovili su da su vršnjaci imali ključnu ulogu učenja pričanja kod 40 posto beba koje su ih duže vremena slušale.

Istraživanja su provedena nad šestomjesečnim bebama, gdje su im stalno puštane snimke glasova iznova kako bi mogle ranije naučiti pričati. Ista metoda je probana sa glasovima odraslih ljudi, međutim nije dala valjane rezultate.

Znanstvenica Linda Polka, kao objašnjenje ovog fenomena, navodi da odrasli zvukove više naglašavaju i da je zato bilo teže bebama da se naviknu i izgovaraju ih. Ona je dodala kako su bebe koje su sudjelovale u eksperimentu, pokušale izgovoriti pojedine glasove micanjem usana.

Rezultati su objavljeni u kanadskom listu Developmental Science, a smatra se da bi mogli biti smjernica za razvijanje terapije kod djece koja imaju problema sa sluhom ili govornim manama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close